main logo
457

S-a reușit reproducerea în laborator modul în care HIV infectează celulele

Această reușită poate pune bazele unor viitoare tratamente mult mai eficiente împotriva acestei infecții.

Modul în care HIV infectează celulele, reprodus în laborator

Oamenii de știință au recreat, în premieră, într-o eprubetă primele momente ale infecții cu virusul imunodeficienței umane (HIV), transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Infecția are loc în interiorul celulelor, astfel încât înțelegerea primilor pași ai acestui proces a fost dificil de investigat.

HIV a provocat moartea a 33 de milioane de oameni la nivel global, iar în prezent, alte 38 de milioane de oameni trăiesc cu acest virus.

Acest nou studiu oferă o imagine mult mai clară a infecției și o nouă înțelegere a modului în care funcționează HIV, notează IFL Science.

„Învățăm detalii noi despre unul dintre cei mai semnificativi agenți patogeni pe care oamenii l-au întâlnit vreodată și acest lucru este important”, au spus coautorii Dr. Devin Christiansen și Dr. Barbie Ganser-Pornillos, de la Universitatea din Utah, într-un comunicat de presă.

HIV este mult mai complex față de ce se credea anterior

Cercetările arată că rolul capsidei, învelișul exterior al virusului, este mai complicat decât se credea anterior.

Datorită progreselor în microscopie electronică, echipa a reușit să vizualizeze cele 240 de proteine care alcătuiesc carcasa exterioară a acestui virus.

Anterior, se credea că capsida era acolo pentru a proteja pur și simplu materialul genetic din interior, cu toate acestea, noul studiu sugerează că aceasta reprezintă mai mult decât un simplu ambalaj și, în schimb, este implicată în mod direct în procesul de infecție.

Cercetătorii au descoperit că capsida rămâne în mare parte intactă în timpul procesului de replicare, cunoscut sub numele de transcriere inversă, iar când echipa a folosit metode genetice și biochimice pentru a destabiliza capsida, virusul nu a mai putut să se dividă eficient.

„Acest fenomen este diferit față de modul în care este descris în manuale”, a explicat autorul principal Wesley Sundquist. „Datele noastre indică faptul că capsida virală joacă un rol activ și indispensabil în susținerea transcrierii reversibile eficiente”, adaugă acesta.

Datorită muncii neobosite a activiștilor și oamenilor de știință, tratamentele antiretrovirale garantează acum o viață sănătoasă și lungă persoanelor care trăiesc cu virusul HIV.

Persoanele care beneficiază de un tratament eficient își pot duce și menține sarcina virală la un nivel nedetectabil, ceea ce face imposibilă transmiterea virusului.

Și deși progresele științifice au fost impresionante în acest domeniu, persoanele cu HIV continuă să sufere din cauza stigmatizării și a discriminării.

Din această cauză, accesul extins la tratamente și educație pe această temă rămâne vital.

Studiul Reconstitution and visualization of HIV-1 capsid-dependent replication and integration in vitro a fost publicat în Science.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării