main logo
385

Robotul care detectează cancerul cu mult înainte să devină vizibil

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technologies (MIT) au pus la punct o inteligență artificială (IA) capabilă să detecteze cazurile de cancer la sân cu patru ani înainte ca afecțiunea să devină vizibilă în imagistica tradițională, informează publicația Radiology.

Robotul care detectează cancerul cu mult înainte să devină vizibil

Astfel, mașina a putut identifica pe mamografiile pacientelor anomalii imposibil de depistat sau interpreta cu tehnicile actuale. ”Obiectivul nostru este de a face din această investigație avansată un element obligatoriu al programului standard de analize”, a explicat doctorul Adam Yala, autorul studiului, transmite Ştiri.md cu referire la dcnews.ro.

”Prezicând dezvoltarea cancerului în viitor, putem salva și mai multe vieți, prin combaterea bolii chiar înainte ca primele simptome să se manifeste. În ultimă instanță, cu cât tumora este detectată mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare a pacientelor, de unde și necesitatea unui diagnosticări cât mai devreme posibil”.

Chiar dacă nu a participat la studiu, Allison Kurian, profesor de medicină la Universitatea Stanford, tot în Statele Unite, spune că primele rezultate sunt promițătoare, iar dacă robotul va fi validat și pus la dispoziția medicilor va fi un important pas înainte pe calea ameliorării strategiilor de estimare a riscurilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării