7 octombrie, 12:57
217
0
Record: Luna trecută a fost cel mai călduros septembrie înregistrat
7 octombrie, 12:57
217
0

La nivel global, luna trecută a fost cel mai călduros septembrie de când sunt efectuate măsurători, fiind cu 0,05°C mai ridicată decât precedentul record, luna septembrie 2019.

Foto: stirileprotv.ro

Temperaturile au fost cu mult peste medie în multe regiuni de pe glob, inclusiv în largul coastei nordului Siberiei, în Orientul Mijlociu, în părți din America de Sud și Australia, potrivit Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Europa în septembrie 2020 a fost predominant mai caldă decât media din 1981-2010 pentru această lună. A fost semnificativ mai cald în țările din jurul Mării Negre și relativ mai cald în vestul Balcanilor, țările baltice și Franța.

Temperaturile au fost neobișnuit de ridicate în septembrie în nordul Siberiei și în Oceanul Arctic. Cu toate acestea, a fost mai rece în nordul Groenlandei.

Luna trecută a fost extrem de cald și în Orientul Mijlociu. Au fost înregistrate noi recorduri de temperatură în Turcia, Israel și Iordania. De asemenea, Israel s-a confruntat cu cel mai fierbinte septembrie înregistrat vreodată.

În vestul continentului nord-american temperaturile au fost de asemenea, mult mai ridicate decât media: maximul atins a fost de 49°C, la începutul lunii în zona Los Angeles.

Dincolo de datele referitoare la luna septembrie, informaţiile captate de satelitul european arată că perioada cuprinsă între ianuarie şi septembrie 2020 a fost mai caldă decât aceeaşi perioadă din 2019 (al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor moderne).

Cel mai călduros septembrie de când se fac înregistrări

Temperaturile medii globale au fost substanțial peste media în septembrie 2020. Luna a fost:

– cu 0,63°C mai ridicate decât media lunilor septembrie 1981-2020;

– cel mai călduros septembrie de când se fac înregistrări;

– mai cald 0,05°C decât septembrie 2019, precedentul record;

– mai cald cu 0,08°C decât septembrie 2016, al treilea record înregistrat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter