main logo
886

Planul nebun al oamenilor de știință ca să oprească încălzirea globală

Oamenii de știință au găsit o metodă inedită de a combate încalzirea globală - vor să arunce sare în atmosferă. Cum ar putea mai exact acest lucru să oprească schimbările climatice și ce efecte ar putea avea asupra Pământului?

Planul nebun al oamenilor de știință ca să oprească încălzirea globală

Potrivit acestora, sarea are proprietăți de reflexie și poate crea o perdea de protecție, respingând astfel razele solare, lucru care ar duce la o răcire sistematică a planetei, transmite Ştiri.md cu referire la realitatea.net.

Însă, unii cercetători susţin că răcirea artificială a Pământului ar putea fi modul prin care planeta va fi distrusă, dacă procesul este oprit abrupt.

„Este o idee interesantă", spune Michael Mann, profesor de meteorologie la Penn State. „Dar cele mai multe dintre aceste scheme ale geoingineriei, deși potențial atrăgătoare la suprafață, ar putea avea consecințe neintenționate dacă le privești mai detaliat".

Ce efecte ar putea asupra Pământului

Geoingineria este considerată planul B împotriva schimbărilor climatice în cazul în care înţelegerea pentru reducerea gazelor cu efect de seră eşuează. Anterior, experţii au propus lansarea unui balon gigant cu heliu care ar putea pompa picături de sulfaţi şi particule de aerosli în stratosferă.

Robert Nelson, cercetător al organziației non-guvernamentale americane Planetary Science Institute, susține că perdeaua de sare nu ar bloca doar excesul solar, ci ar putea fi un scut împotriva emisiilor cu efect de seră precum dioxidul de carbon care duce la creșterea temperaturii Pământului.

El a mai arătat că sarea ar putea fi diseminată în troposferă, la altitudinea la care zboară aeronavele comerciale.

„Sarea (NaCl) conține clor, care este un element constitutiv al CFC-urilor care distrug ozonul. Asta ar chiar să agraveze condiția acestuia. În timp ce epuizarea stratului de ozon nu provoacă schimbări climatice, este dăunătoare sănătății umane, deoarece permite trecerea radiației ultraviolete pe Pământ", a mai explicat Robert Nelson.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării