main logo
375

Păsările marine evită turbinele eoliene din larg mai mult decât se credea anterior

Riscul ca păsările acvatice să se ciocnească de turbinele eoliene amplasate în vecinătatea coastelor este cu jumătate mai mic decât se credea anterior, sugerează o nouă analiză realizată în Marea Britanie.

Studiu: Păsările marine evită turbinele eoliene din largStudiu: Păsările marine evită turbinele eoliene din larg

Un important studiu realizat în urma unei colaborări între părţi interesate în sectorul energiei eoliene a relevat că păsările acvatice au evitat turbinele eoliene mai mult decât se credea anterior şi şi-au modificat în acest scop traseul de zbor, scrie agerpres.ro.

Specialiştii susţin că aceste concluzii rezultate în urma cercetării asupra riscului de coliziune între păsări şi turbine permite planificarea şi proiectarea mai bine informată a fermelor eoliene.

Cercetarea, realizată de Offshore Renewables Joint Industry Programme (ORJIP), a combinat observaţiile prin intermediul sistemelor de urmărire manuală cu un sistem care înregistrează automat mişcările păsărilor acvatice în zona unei ferme eoliene active şi cu date obţinute cu ajutorul radarelor prin înregistrări efectuate 24 de ore din 24 timp de doi ani.

În decursul unei perioade de doi ani a colectat un număr semnificativ de înregistrări video realizate într-o zonă reprezentativă din Thanet, în largul comitatului Kent din Marea Britanie. Dintre cele peste 600.000 de înregistrări video 12.131 au prezentat dovezi ale activităţii păsărilor în zona femei eoliene active şi au fost observate doar şase coliziuni cu turbinele eoliene, precizează sursa citată.

Studiul realizat în colaborare a fost comandat de unsprezece importanţi dezvoltatori din sectorul eolian, a fost susţinut financiar de guvernul Marii Britanii şi a fost gestionat de Carbon Trust.

Potrivit lui Jan Matthiesen, director în cadrul companiei Carbon Trust, rezultatele vin în urma unei colaborări de patru ani între părţile interesate în acest domeniu menit a ''desfiinţa prăpastia dintre teorie şi înţelegerea practică a modului în care păsările se comportă în preajma unei ferme eoliene operaţionale în larg''.

''În martie 2018, vântul din larg a generat 12% din cantitatea totală de energie din Marea Britanie, cel mai mare aport până în prezent. ORJIP a fost concepută pentru a aduce dovezi probatorii în vederea netezirii căii către utilizarea sustenabilă a vântului din largul Marii Britanii. Acest studiu semnifică un pas important în acest demers'', a precizat el.

Pentru a obţine aprobarea pentru dezvoltarea unei ferme eoliene în larg, dezvoltatorul trebuie să furnizeze dovezi privind modul în care se vor comporta păsările marine în interiorul şi în preajma fermei.

''Această cercetare va susţine planurile guvernului britanic de a creşte rapid şi într-un mod sustenabil dezvoltarea sectorului energiei eoliene în larg până în anul 2030'', a indicat Piers Guy, manager în Marea Britanie în compania Vattenfall.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării