main logo
641

Oxigenul de pe Marte e la un nivel pe care NASA nu-l poate explica

Nu cunoaștem încă foarte multe lucruri despre planeta Marte, însă un nou mister legat de nivelul de oxigen de pe planeta roșie dă bătăi de cap oamenilor de știință.

Oxigenul de pe Marte e la un nivel pe care NASA nu-l poate explica

Datele vin de la Curiosity, roverul trimis de NASA pe Marte, responsabil, printre altele, cu observarea a climatului și a geologiei marțiene, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Acesta a observat fluctuații neobișnuite în nivelul de oxigen din craterul Gale de pe Marte.

În general, planeta roșie nu are prea mult oxigen. 

Atmosfera sa este compusă în cea mai mare parte din dioxid de carbon, cam 95%. În rest, pe Marte există 2,6% nitrogen molecular, 1,9% argon, 1,6 oxigen molecular și 0,06% monoxid de carbon.

De-a lungul anului, presiunea atmosferică de pe planeta roșie se schimbă. 

În emisfera în care este iarnă, dioxidul de carbon îngheață, ceea ce face ca presiunea să scadă în respectiva emisferă a planetei. 

Astfel, are loc o redistribuire a gazelor pentru a egaliza presiunea atmosferică la nivelul întregii planete.

Fluctuațiile celorlalte gaze au loc în funcție de nivelul de CO2. Acum, nitrogenul și argonul se comportă normal, însă oxigenul pare s-o fi luat puțin razna.

Nivelul de oxigen de pe Marte se comportă ciudat

În timpul primăverii și verii, nivelul de oxigen de pe planeta roșie crește, iar în toamnă, revine la normal. 

Procesul se repetă în fiecare an, dar partea ciudată e că variațiile de oxigen au mereu valori deferite. Anul acesta, de exemplu, acesta a crescut cu 30% pe timpul anotimpurilor mai calde.

Cercetătorii spun că nu au identificat niciun motiv care să dea semne că ar produce acest rezultat. Reprezentanții NASA spun că se străduiesc să găsească o explicație: de ce nivelul de oxigen de pe Marte variază atât de mult.

„Faptul că acest comportament al oxigenului nu este perfect repetabil în fiecare sezon ne face să credem că nu este o problemă care să aibă legătură cu dinamica atmosferică”, spune Melissa Trainer, planetary scientist în cadrul NASA.

Curiosity poate colecta astfel de date deoarece este responsabil și cu atmosfera marțiană, pentru a măsura schimbările atmosferice sezoniere. Roverul se află pe planeta roșie de trei an marțieni, echivalentul a cam șase ani pe Pământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării