main logo
913

O pereche de asteroizi legaţi de propria gravitaţie, descoperită în apropierea planetei Pământ

Cunoscut încă de anul trecut, obiectul numit 2017 YE5 s-a apropiat suficient de mult de planeta noastră pentru a oferi astronomilor o privelişte rar întâlnită.

O pereche de asteroizi, descoperită în apropierea planetei PământO pereche de asteroizi, descoperită în apropierea planetei Pământ

Aflat pe o orbită separată în jurul soarelui, 2017 YE5 a trecut recent la aproximativ 16x distanţa Pământ - Lună, cea mai mică distanţă la care s-a aflat în ultimii 170 de ani. Folosind ocazia pentru a studia mai îndeaproape corpul ceresc, astronomi din mai multe regiuni ale lumii au descoperit că de fapt este vorba de un dublet între doi asteroizi legaţi de propria gravitaţie, orbitând în jurul unui centru de greutate comun, transmite Știri.md cu referire la go4it.ro.

Relativ comune în regiunile mai îndepărtate ale Sistemului Solar, perechile binare de asteroizi sunt foarte rar întâlnite în apropierea planetei noastre, forţele gravitaţionale generate în timpul întâlnirilor cu alte planete şi asteroizi mai mari despărţind perechile formate.

Potrivit analizelor radar făcute cu ajutorul telescopului Arecibo, cei doi asteroizi au fiecare un diametru de aproximativ 900 metri şi se rotesc unul în jurul celuilalt în 20-24 de ore. Cu o durată de 1730 zile, orbita în jurul soarelui are o excentricitate destul de mare, ajungând la cel mai îndepărtat punct până în vecinătatea planetei Jupiter.

În eventualitatea unei coliziuni cu Pământul, cei doi asteroizi ar putea cauza un cataclism similar celui care a dus la dispariţia dinozaurilor, în urmă cu aproximativ 65 milioane de ani. Cel mai aproape, dubletul 2017 YE5 s-a intersectat cu orbita planetei noastre la o distanţă de 6 milioane km, suficient de mare pentru a nu prezenta un pericol în viitorul apropiat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării