main logo
1256

O imagine a lui Saturn care pare ireală, realizată de telescopul Hubble

Imaginea a fost capturată în momentul în care Saturn se afla cel mai aproape de Pământ, la ”numai” 1,36 miliarde de kilometri.

O imagine a lui Saturn care pare ireală, realizată de telescopul HubbleFoto: earth.com

Pe 20 iunie, camera denumită Wide Field Camera 3 a telescopului Hubble a realizat o imagine incredibilă a lui Saturn, care pare că şi-ar putea găsi cu uşurinţă un loc într-o galerie de artă, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro.

Fotografia face parte din programul denumit Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL), al cărui scop este realizarea unei baze de date cuprinzătoare, care să conţină imagini cu giganţii gazoşi din sistemul nostru solar, pentru a ne ajuta să înţelegem mai uşor atmosferele acestora. Aceasta a fost a doua fotografie anuală a lui Saturn, ca parte din programul OPAL.

Chiar dacă la prima vedere, Saturn pare o planetă liniştită, la o inspecţie mai atentă, descoperim o mulţime de lucruri. Datorită programului OPAL, ştim că o furtună masivă hexagonală, situată în regiunea cercului polar nordic al planetei, a dispărut. În plus, se formează constant furtuni mai mici la suprafaţa planetei.

NASA a prezentat şi o versiune a imaginii care oferă mai multe informaţii, precum unde se află câteva dintre cele peste 60 de luni ale planetei, dar şi un timelapse, alcătuit din 33 de imagini separate, realizate pe 19 şi 20 iunie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării