14 februarie, 16:50
556
1
NASA a retușat fotografia cu Pământul de la 6 miliarde de km distanță
14 februarie, 16:50
556
1

Fotografia realizată în 1990 de către sonda Voyager 1, în care apare planetă Pământ, este considerată una dintre cele mai reușite imagini obținute vreodată din spațiu.

Imaginea "Pale Blue Dot" a fost realizată de sonda Voyager 1 în urmă cu exact 30 de ani, de la distanță de aproximativ 6 miliarde de kilometri de Pământ, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Pentru a marca aniversarea, agenția spațială americană a retușat faimoasa imagine folosind tehnici moderne și programe software, informează BBC

În imagine, Pământul apare în continuare ca un punct mic albastru în spațiu, surprins într-o rază de lumină, însă poate fi distins mai ușor.

NASA a anunțat că imaginea retușată respectă în totalitate originalul.

Imaginea "Pale Blue Dot" a făcut realizată de Voyager 1 înainte să își închidă camera pentru a conserva energie. Sonda încheiase turul planetelor din Sistemul Solar și nu mai avea nevoie de cameră, întrucât se îndrepta spre spațiul interstelar.

Carl Sagan și Carolyn Porco, cei doi oameni de știință responsabili de imagistică ai misiunii, au cerut un "portret de familie al Sistemului Solar". 

Cele 60 de cadre trimise de Voyager înainte să-și închidă camera foto cuprindeau Soarele și planetele Venus, Pământ, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Planetele Mercur, Marte și Pluto nu au putut fi cuprinse din diverse motive.

Sonda Voyager 1 a intrat în spațiul interstelar în 2012, iar în prezent este obiectul făcut de om care a călătorit cel mai departe în spațiu.

Imaginea originală din 1990

Imaginea retușată

Imaginea originală

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter