main logo
315

Japonia şi-a fixat ca obiectiv Luna în cadrul unor colaborări cu NASA şi India

Japonia şi-a asumat ca obiectiv Luna şi a semnat două parteneriate, cu NASA şi cu India, pentru a-şi atinge ambiţiile selenare, conform unui material publicat miercuri de Space.com.

Japonia şi-a fixat ca obiectiv Luna în colaborare cu NASA şi India

Ţara Soarelui Răsare a semnat un parteneriat cu NASA în cadrul programului Artemis, dar detaliile acestui acord nu au fost specificate, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Un reprezentant al Agenţiei spaţiale nipone (JAXA) a vorbit marţi, în cadrul Congresului Astronautic Internaţional ce se desfăşoară la Washington (până pe 25 oct), despre un parteneriat cu Agenţia spaţială indiană (ISRO) pentru o altă misiune selenară.

"Nu este uşor să reuşim în misiunea noastră", a susţinut reprezentantul JAXA, Ryo Hirasawa, în cadrul unei prezentări. "Am decis să mergem alături de ISRO", a adăugat el, făcând referire la agenţia indiană. 

Cele două agenţii demarează împreună un studiu de fezabilitate al următoarei misiuni comune.

Deocamdată însă, cele două agenţii vizează o lansare spre Lună în 2023. Japonia va participa la acest proiect comun cu racheta portantă şi un rover de explorare selenară, conform lui Hirasawa, în timp ce India va construi modulul de aselenizare. 

Misiunea va dura aproximativ 6 luni şi se va desfăşura într-o regiune luminată constant de Soare, din apropierea polului sud selenar. 

Obiectivul misiunii este de a analiza depozitele de apă de pe Lună în pregătirea unor misiuni viitoare, în care JAXA doreşte să folosească hidrogenul şi oxigenul din apa de pe Lună drept combustibili pentru rachete.

În particular, roverul de concepţie niponă va fi echipat cu un instrument de forare ce poate străpunge solul selenar până la adâncimea de 1,5 metri. 

După ce va săpa, roverul va încălzi mostre din materialul extras şi, prin măsurători asupra schimbărilor de masă ale mostrelor, va identifica substanţele volatile din solul şi rocile selenare.

Hirasawa a vorbit şi despre un micromodul de aselenizare denumit OMOTENASHI, pe care JAXA doreşte să-l lanseze spre Lună în cadrul primei misiuni NASA din cadrul programului Artemis, program ce are drept scop revenirea astronauţilor americani la suprafaţa Lunii începând cu misiunea Artemis 3. 

OMOTENASHI, ce va putea fi lansat în 2020, va fi primul modul de aselenizare trimis de Japonia pe Lună.

Proiectul OMOTENASHI pare să facă parte din programul mai larg de cooperare dintre JAXA şi NASA pe care premierul Japoniei l-a anunţat la 18 octombrie pe Twitter. 

"Acest program îşi propune să plaseze şi să menţină o staţie spaţială cu echipaj uman pe orbita Lunii, trimiterea de astronauţi care să exploreze Luna, precum şi alte obiective, şi mai avem în vedere şi Marte dar şi alte destinaţii (din Sistemul Solar n.r.), conform mesajului publicat pe Twitter.

Staţia spaţială de pe orbita Lunii este, fără îndoială, susţine Space.com, proiectul NASA Gateway - o staţie spaţială manevrabilă, plasată pe termen lung pe orbită în jurul Lunii, care va servi ca nod de transport pentru exploratorii umani şi ca laborator pentru experimente ştiinţifice. 

Conform prezentării lui Ryo Hirasawa, în documentul semnat cu NASA, JAXA este trecută drept furnizor de servicii de aselenizare, urmând să transporte astronauţii de pe staţia Gateway pe suprafaţa Lunii.

NASA a căutat în mod deschis parteneri internaţionali, în special pentru proiectul Gateway. Canada a semnat un parteneriat cu NASA pentru a construi un braţ robotizat ce va dota staţia spaţială selenară, denumit Canadarm3, succesorul braţului robotizat care dotează Staţia Spaţială Internaţională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării