main logo
326

ISS va servi ca bază pentru lansarea de misiuni în spaţiul îndepărtat

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ar putea servi pe viitor ca centru de operaţiuni sau de conexiune cu spaţiul îndepărtat, a declarat luni responsabilul Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, citat de EFE.

ISS va servi ca bază pentru lansarea de misiuni în spaţiul îndepărtat

„Experţii NASA împărtăşesc părerea că nu se poate ajunge în spaţiul îndepărtat fără a avea o staţie pe orbita Terrei ca element de tranzit”, a declarat mass-media ruse Rogozin. În opinia sa, „staţia ar putea fi folosită ca port special de tranzit”, de unde pot fi „lansate nave şi asambla structuri grele pe orbită”, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Rogozin a subliniat că Rusia intenţionează să continue să opereze segmentul său din cadrul ISS, chiar şi după SUA vor înceta să mai contribuie financiar la proiect.

„Putem păstra Staţia, chiar şi după ce americanii o vor abandona, cu ajutorul altor parteneri. Avem capacitate tehnică şi tehnologică pentru a menţine ISS pe orbită, să o alimentăm cu surse energetice, de regenerare a aerului şi cu alte echipamente importante”, a precizat el.

Participanţii la proiectul internaţional au convenit să opereze platforma orbitală până în 2024, deşi durata sa de viaţă ar putea fi prelungită până în perioada 2028-2030. SUA prevăd să pună capăt finanţării ISS din bugetul lor federal în 2025.

Potrivit lui Rogozin, Rusia ar putea extinde segmentul ISS cu module standard tuturor ţărilor interesate.

Rusia ar putea construi aceste module, a căror lansare este prevăzută pentru 2022, pentru alte ţări. 

„Modulul ştiinţific şi energetic rus va fi lansat spre ISS în 2022. Putem face un SPM-2, un SPM-3, un SPM-4...”, a explicat Rogozin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării