main logo
377

India ar putea deveni a patra țară din lume care instalează un robot pe lună

La 11 ani după prima sa misiune spațială. India a lansat, luni, racheta Chandrayaan-2, care are drept scop instalarea unui robot pe satelitul natural al Pământului pe data de 6 septembrie.

India ar putea deveni a 4 țară din lume care instalează un robot pe lunăFoto: protv.ro

Rachetă GSLV-MkIII, cel mai puternic lansator al agenţiei spaţiale indiene ISRO, a decolat la ora locală 14:43 (12:13 ora României) de pe cosmodromul Sriharikota din sudul Indiei, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Scopul expediţiei este acela de a instala un robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, precum şi plasarea unei sonde pe orbita lunară.

Dacă misiunea va fi încununată de succes, India ar deveni cea de-a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care reușește instalarea unui robot pe Lună.

Lansarea indiană reprezintă cea de-a treia încercare de aselenizare din 2019, după succesul sondei chinezeşti Chang’e-4 şi eşecul navetei israeliene Beresheet, care s-a prăbuşit pe Lună în aprilie.

Naveta Chandrayaan-2, care în sanscrită înseamnă „vehicul lunar”, trebuia să fie iniţial lansată pe 15 iulie, însă, cu 56 de minute şi 24 de secunde înaintea orei programate, misiunea a fost amânată din cauza unei probleme tehnice despre care ISRO nu a oferit detalii în mod oficial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării