main logo
802

Forma bizară de apă existentă în aproape tot Universul

Cercetătorii au descoperit un tip bizar de apă, iar acesta ar putea exista în componența mai multor corpuri cerești din Univers.

Forma bizară de apă existentă în aproape tot Universul

Probabil ai învățat la chimie că apa se poate afla în trei stări: lichidă, solidă și gazoasă, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Cercetătorii au confirmat acum existența unui alt tip de apă, care ar putea fi mai răspândit în ceea ce privește planetele din Univers decât ai crede.

În cadrul unui experiment, cercetătorii au îndreptat unul dintre cele mai puternice lasere din lume asupra unei picături de apă. 

Au creat o undă de șoc care a crescut presiunea apei la milioane de atmosfere, iar temperatura acesteia la mii de grade. 

Totuși, aceasta nu devenit un lichid extrem de fierbinte și nici nu s-a transformat în stare gazoasă. În mod surprinzător, atomii au înghețat și au format o gheață cristalină.

Tipul de apă care ar putea fi la interiorul lui Neptun și Saturn

Oamenii de știință de la Laboratory for Laser Energetics din New York au confirmat astfel existența gheții superionice. 

Aceasta nu se aseamănă deloc cu gheața pe care ai văzut-o, ci este neagră și fierbinte. De asemenea, și densitatea sa este mai mare: cântărește de trei ori mai mult decât gheața obișnuită.

Conceptul nu este unul nou; o teorie în acest sens a fost lansată pentru prima oară acum mai bine de 30 de ani. 

Totuși, cercetătorii cred acum că acest tip de apă, sub formă de gheață superionică, ar fi destul de răspândit în Univers. Astfel, aceasta s-ar afla și în interiorul giganților de gheață Uranus și Neptun.

Rezultatul cercetărilor recente ar putea fi extrem de utile pe viitor. În acest fel, ar putea ajuta la înțelegerea completă a compoziției acestor planete.

De asemenea, experții spun că gheața superionică ar putea fi mai răspândită de atât. E posibil să se afle și în interirorul altor corpuri cerești din Univers.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării