297
0
Expert, despre dezastrul de la Cernobîl: În România nu se poate întâmpla
297
0

În România nu se poate întâmpla ce s-a întâmplat la Cernobîl.

Există o diferenţă foarte mare între ceea ce noi numim protecţia pe adâncime a centralei, între tehnologia CANDU, cu care noi operăm, şi tehnologia RBMK care a fost folosită la Cernobîl, a declarat la ZF Live COSMIN GHIŢĂ, CEO al Nuclearelectrica, transmite Știri.md cu referire la Zf.ro

„Din punct de vedere tehnic, noi avem o anvelopă de protecţie la unităţile CANDU– domuri, cupole de beton, le vedem când mergem la mare. Sunt făcute dintr-un beton special pentru proiectul de la Cernavodă. La RBMK nu era o astfel de anvelopă de protecţie, chiar şi în film se vorbea de un acoperiş cu smoală, nu mai există astfel de structuri”.

Şeful Nuclearelectrica explică cum în cazul reactoarelor CANDU există patru sisteme speciale de securitate. Două dintre ele sunt independente şi diferite. Timpul de acţiune la cele două sisteme este de 2 secunde.

„În cazul RBMK era un singur sistem de oprire, cu bare, iar acest sistem de oprire are 10 secunde timp de acţiune. E clar că dacă pică acest sistem, nu exista mentalitatea de fail safe pe care o avem noi. Timpul de acţiune de la Cernobîl a fost de 10 secunde şi era doar un singur sistem de oprire. Noi avem la Cernavodă timp de acţiune de 2 secunde şi patru sisteme, două dintre ele fiind total independente de sistemul central de securitate”. 

„Vorbim de proceduri şi de cultura de securitate nucleară. Modul în care avem mai multe puncte de verifiare şi cum procedurizăm operaţiunile în camera de comandă a reactorului, plus operaţiunile de mentenanţă şi alte lucrări. Sistemul pe care noi îl implementăm este verificat continuu, facem audituri externe, atât cu agenţia de la Viena. Recent, centrala de la Cernavodă a primit un rating de „very good standing”, suntem la nivelul de excelenţă nucleară pentru a doua evaluare la rând. Sistemul de la Cernavodă este foarte bine aşezat la nivel global”. 

Dacă ne uităm la factorul de capacitate, România este numărul 1 în lume prin modul de exploatare a celor două centrale.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter