main logo
505

Declarațiile primului turist spațial: Impactul umanității este peste tot

Turismul spațial este o industrie care încă se află la început de drum, dar care are mult potențial. Dacă te-ai întrebat vreodată cum este să fii turist în spațiu, acum ai și răspunsul.

Declarațiile primului turist spațial: Impactul umanității este peste tot

În 2018, SpaceX a anunțat că miliardarul japonez Yusaku Maezawa va fi primul client al companiei pentru un zbor în jurul Lunii. De asemenea, Blue Origin vrea să trimită, la rândul său, turiști în zboruri spațiale suborbitale, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro

Cu toate astea, printre primii turiști spațiali rămâne Richard Garriott, care a trăit în spațiu vreme de 12 zile în anul 2008, pentru suma de 30 de milioane de dolari.

Garriott este co-fondatorul companiei Space Adventures, singura companie care a trimis până acum turiști în spațiu. Motivația lui principală când a pus pe picioare compania a fost să poată și el să vadă spațiul cu proprii săi ochi.

Cum funcționează vacanțele cu Space Adventures? Practic, le oferă oamenilor curioși și cu resurse materiale posibilitatea să se urce în rachetele rusești care mai au locuri valabile și să meargă în spațiu cu astronauții (o abordare diferită față de SpaceX și Blue Origin, care vor să trimită turiștii separat de astronauți). 

Garriott a fost al șaselea turist spațial – cei cinci dinaintea sa au fost clienți Space Adventures, din care primul a fost un jurnalist japonez. El a mers către Stația Spațială Internațională cu o navă Soyuz a guvernului rus, care avea un loc liber disponibil.

Pentru Garriott, experiența de a păși în rachetă și a decola a fost una de neuitat. El a spus că, deși racheta era un obiect și nimic mai mult, părea să aibă propria viață. „Te duci către o rachetă complet alimentată… care stă în picioare pe o pistă de lansare”, a zis el. „Pe marginile ei se află gheață și condens. Scârțâie și geme și pocnește și valvele ei deschise trăncăne și se închid și… atingi acest monstru masiv și este practic în viață – este un monstru în viață, care respiră”.

Pentru a ajunge în rachetă, bărbatul a trebuit să urce cu un lift micuț – și a fost primul care a intrat în vehicul. „Intru în această capsulă întunecată, rece”, a povestit Garriott. „Sunt cel care pornește curentul, care aduce la viață modulul de control, care pornește toate computerele, care pornește toate sistemele care sprijină viața, practic pregătind [racheta] pentru ceilalți colegi de echipă”.

Spre deosebire de tradiția din Statele Unite ale Americii, unde se numără invers de la 10 la 1 până la lansare, rușii fac lucrurile diferit. „Ei bine, în Rusia nu fac asta”, a spus bărbatul. „Pur și simplu parcurgi o listă de verificare și ajungi în punctul listei unde este un cuvânt rusesc – pusk – care practic înseamnă start”.

Garriott a subliniat că senzația pe care o au forțele gravitaționale asupra corpului tău este foarte intensă. „Cumva te scufunzi mai adânc și mai adânc și mai adânc în scaunul tău, iar creșterea de presiune devine mai puternică și mai puternică pe parcursul a câtorva minute până ajungi la 4,5-5G, iar apoi rămâi la acea presiune și accelerezi de la zero mile pe oră, stând nemișcat la sol, la […] 17.000 mile pe oră într-o perioadă de numai 8,5 minute, [apoi] motorul este oprit, iar acum plutești liber în spațiu”.

Garriott a experimentat așa numitul efect overview. Acest efect este adeseori experimentat de astronauți, odată ajunși în spațiu. El presupune o schimbare de perspectivă, o senzație de plenitudine completă, care apare atunci când vezi Terra de la o distanță atât de mare. Odată aflat în spațiu, poți vedea modelele vremii de pe Pământ și schimbările geografice.

„Când treci deasupra deșerturilor, ele nu sunt de obicei acoperite cu nori, și observi cum vântul creează modele care sunt observabile doar din spațiu”, a zis Garriott. „Când treci pe deasupra a orice care are păduri, observi câte defrișări curate sunt în Amazon – care decimează mult din pădure. Vezi același lucru în Africa”.

De asemenea, bărbatul a mai povestit că impactul oamenilor asupra umanității este evident: „Impactul umanității este peste tot pe suprafața Pământului. Nu mai este sălbăticie pe care să o observi din orbita Stației Spațiale„.

Ceea ce Garriott nu poate să uite este senzația copleșitoare pe care a avut-o când a văzut Pământul de la o distanță atât de mare. „Simțul meu al realității cu privire la scala Pământului s-a prăbușit și deodată am înțeles Pământul într-un mod de care nu eram capabil înainte”, a zis el. „Iar asta a rămas cu mine și va rămâne pentru totdeauna, sunt sigur”.



Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării