main logo
745

Cum ar putea un meteorit să dezlege misterul formării Soarelui

De-a lungul timpului cercetătorii au încercat să dezlege misterul care stă în spatele formării Soarelui. De exemplu, știm că Soarele este o stea tânără, dar încă mai sunt o mulțime de lucruri pe care nu le știm. Însă, un meteorit schimbă tot ceea ce știai despre Soare.

Cum ar putea un meteorit să dezlege misterul formării Soarelui

Cercetătorii estimează că Soarele din sistemul nostru solar ar avea o vârstă de de 4,6 miliarde de ani, spre deosebire de planeta noastră care ar avea 4,5 miliarde de ani, transmite Ştiri.md cu referire la realitatea.net.

Chiar dacă ai crede că este o vârstă enorm de mare, cercetătorii spun că Soarele se află încă în perioada de tinerețe, de aceea este și atât de puternic.

Însă, lucrurile s-au schimbat în anul 1969, când așa-numitul meteorit Murchison a căzut în Australia. Ce informații a adus despre trecutul Soarelui?

Meteoritul care schimbă tot ceea ce știai despre Soare

Se pare că cercetătorii au descoperit în compoziția meteoritului niște cristale albastre mai mici decât grosimea firului de păr uman, care indică un posibil mod în care se comporta Soarele la scurt timp după ce abia se născuse.

Aceste cristale au fost numite hiboniți, iar oamenii de știință cred că au legătură cu originea Soarelui, deoarece aceste minerale nu se pot forma decât la temperaturi extrem de ridicate.

Cristalele au fost analizate într-un laborator din Zurich (Elveția), iar rezultatele indică faptul că hiboniților s-au format acum 4,5 miliarde ani, adică odată cu Pământul.

„Faptul că acele cristale albastre au fost formate la scurt timp după nașterea Soarelui, indică faptul că steaua care face posibilă existența sistemului nostru solar era cel puțin la fel de puternică precum e azi. Primele miliarde de ani de la formare, stelele, mai ales cele mici și medii, sunt mai slabe și abia pe parcurs se intensifică activitatea din interiorul lor, urmând apoi să se stingă în etapa bătrâneții", explică cercetătorii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării