main logo
368

Cercetătorii au descoperit cel mai vechi caz confirmat de variolă

Oamenii de știință au anunțat că au descoperit cel mai vechi caz confirmat de variolă, dezvăluind că boala ar fi fost răspândită în Europa de Nord în timpul epocii vikingilor.

Cercetătorii au descoperit cel mai vechi caz confirmat de variolă

„Putem spune că vikingii au fost superspreaders”, a spus Eske Willerslev, profesor în ecologie și evoluție la Universitatea Cambridge, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Un „superspreader” este o persoană infectată foarte contagioasă, care răspândește virusul pe o rază de circa 8 metri în jurul său, mult peste distanța de 1,5 m.

Variola este o boală mortală infecțioasă cu simptome precum bășici umplute cu puroi. Descrisă cândva drept „cel mai îngrozitor flagel al speciei umane” de către medicul englez Edward Jenner, variola a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni doar în secolul al XX-lea.

Variola ar fi fost prezentă în Egiptul Antic

Un program global de vaccinare coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat boala eradicată în 1980. Virusul este acum depozitat în doar două laboratoare din lume.

Totuși, în ciuda amprentei sale asupra omenirii, originile variolei au rămas neclare.

Strămoșii virusului ar fi provenit de la rozătoare în urmă cu mii de ani în Africa.

Într-adevăr, relatări scrise și rămășițe mumificate, inclusiv cele ale lui Ramses al V-lea, sugerează că variola ar fi fost prezentă în Egiptul Antic.

Înainte de noile cercetări, cel mai vechi caz de variolă a fost descoperit în rămășițele mumificate ale unui copil din secolul al XVII-lea, în Lituania.

Cel mai vechi caz confirmat de variolă

Willerslev și colegii săi au descoperit ADN-ul virusului variolei în dinții și oasele a 11 bărbați și femei din Danemarca și Rusia, datând între 600 și 1050 e.n., perioadă care se suprapune cu epoca vikingilor.

„Este cel mai vechi caz confirmat de variolă”, a spus Willerslev.

Deși cercetătorii notează că cei 11 indivizi erau cel mai probabil infectați cu virusul atunci când au murit, nu este clar dacă variola i-a ucis.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării