main logo
415

Cercetători japonezi: Pisicile reacționează când le spui numele

O echipă de specialiști din Japonia se laudă că a reușit să demonstreze faptul că pisicile sunt la fel de inteligente ca proverbialii lor inamici, câinii, şi că reacţionează imediat, dacă le este pronunţat numele.

Cercetători japonezi: Pisicile reacționează când le spui numele

Chiar dacă pentru mulţi stăpâni de pisici, pretinsa descoperire e cât se poate de banală, cercetătorii japonezi susţin că acesta este primul studiu făcut oficial pe această temă, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Iubitorii de pisici încearcă mereu să afle cât mai multe informaţii pentru a-şi cunoaşte mai bine felinele. Printre ei şi cercetătorii unei Universităţi din Tokyo care au ţinut morţiş să dovedească faptul că mâţele îşi aud stăpânii când vorbesc cu ele şi reacţionează atunci când le este rostit numele. 

Felinele supuse experimentului au auzit pe rând mai multe cuvinte aleatorii, iar pronunțarea numelui le-a făcut să ciulească urechile şi să îşi mişte capul.

Timp de opt luni, cercetătorii japonezi au studiat comportamentul pisicilor domestice, dorind să afle dacă acestea recunosc şi răspund la vocea stăpânilor, atunci când aud mai multe glasuri. După studiul efectuat, s-a demonstrat că acestea recunosc vocea persoanelor familiei din care fac parte, fiind stimulate de recompense.

„Am făcut acest experiment împreună cu colegii mei şi ne-am întrebat dacă pisicile pot să recunoască şi numele altor feline. În timpul testului, atât pisicile din cafenele, cât şi cele din locuinţele private au răspuns la auzul numelor. Recompensa pe care o primesc de la stăpân le face să îşi deosebească mai uşor numele faţă de restul felinelor cu care convieţuiesc”,spune Atsuko Saito, profesoară la Universitatea din Tokyo.

Testele au demonstrat că felinele domestice, ca și câinii, sunt capabile să răspundă la gesturi umane, la expresii faciale și la emoții.

Un studiu făcut recent tot de către cercetătorii japonezi a arătat că pisicile ar fi capabile să își amintească și evenimente din trecut pentru un timp mai lung.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării