main logo
1167

Cea mai impresionantă fotografie cu Marte are 1,8 miliarde de pixeli

NASA a încercat să captureze cea mai detaliată fotografie surprinsă vreodată pe Marte, iar rezultatul este unul pe măsură.

Cea mai impresionantă fotografie cu Marte are 1,8 miliarde de pixeli

Roverul agenției spațiale a reușit să ne arate Planeta Roșie așa cum n-am mai văzut-o niciodată, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Curiosity a surprins o regiune de pe planetă într-o imagine cu cea mai înaltă rezoluție de până acum. 

Aceasta este, de fapt, o alăturare de 1.000 de fotografii pe care roverul le-a surprins în perioada 24 noiembrie – 1 decembrie 2019. Rezultatul este o fotografie de nu mai puțin de 1,8 miliarde de pixeli.

În timp ce angajații NASA se aflau în vacanța de Ziua Recunoștinței, s-au gândit că acesta ar fi un bun prilej pentru a-i da roverului de pe Marte o misiune ceva mai simplă: să facă fotografii. 

Acest lucru n-ar fi posibil în mod obișnuit, pentru că imaginile trebuie capturate într-o anumită perioadă a zilei, pentru a se asigura că lumina este una potrivită.

„Aceasta este prima dată din timpul misiunii când ne-am dedicat operațiunile unei panorame stereo, la 360 de grade”, spune Ashwin Vasavada, omul de știință din spatele proiectului Curiosity. „În timp ce mulți din echipa noastră erau acasă, bucurându-se de curcan, Curiosity a produs acest «festin» pentru ochi”, a mai adăugat acesta.

Cum a fost capturată cea mai detaliată imagine pe Marte

Roverul de pe Marte a capturat fotografiile cu ajutorul obiectivului telephoto de care dispune, cunoscut sub numele de Mast Camera (Mastcam). 

Cei care manevrează Curiosity l-au programat pe acesta să captureze fotografiile în avans, însă doar între prânz și ora două după amiaza, în fiecare zi, pentru a se asigura că vor fi aceleași condiții de lumină.

Imaginea conține o regiune de pe Planeta Roșie numită Glen Torridon. Curiosity o explorează pe aceasta încă din ianuarie 2019.

Ca să ai parte de cea mai bună experiență, îți recomand să descarci fotografia direct de pe site-ul NASA, pentru a putea da zoom și observa și mai bine detaliile. Ia în considerare, totuși, că aceasta are aproape 2,5GB, însă nu vei fi dezamăgit.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării