main logo
637

Bullyingul la locul de muncă poate duce la diabet și boli de inimă

Un studiu recent, efectuat de cercetători din țările nordice, arată că victimele bullyingului la locul de muncă nu sunt afectate doar la nivel emoțional, ci și fizic.

Bullyingul la locul de muncă poate duce la diabet și boli de inimă

Conform bbc.com, agresiunile verbale repetate și umilințele pot declanșa boli cardiovasculare, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Oamenii de știință studiază de multă vreme efectele negative ale bullyingului la locul de muncă asupra sănătății mentale. 

Recent însă, au descoperit că agresiunile verbale repetate, venite din partea șefilor sau a colegilor, pot duce nu numai la grave dezechilibre emoționale ce culminează cu anxietate și depresie, ci și la afecțiuni cardiovasculare și la diabet zaharat. 

Un grup de cercetători de la Universitatea din Copenhaga a studiat aproape 80.000 de dosare medicale din Suedia și Danemarca, corelând incidența raportării episoadelor de bullying la serviciu cu deteriorarea stării de sănătate. 

Subiecții au fost în egală măsură femei și bărbați. 

Abuzul verbal și emoțional crește cu 59% riscul de afecțiuni cardiovasculare 

Tiparul li s-a “așezat” în fața ochilor destul de repede, notează bbc.com. 

Angajații dintr-un mediul de lucru ostil, victime ale bullyingului constant, prezintă cu 59% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de inimă – și chiar de a face infarct! – decât cei care au o relație bună cu colegii și șefii și muncesc într-un mediu calm și prietenos. 

Datele au rămas neschimbate și după ce oamenii de știință au trecut rezultatele obținute prin filtre fine – vicii care le-ar putea afecta subiecților starea de sănătate – fumatul, de exemplu, ori lipsa activității fizice. 

Tianwei Xu, conducătorul studiului, a atras atenția și asupra faptului că riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare crește direct proporțional cu frecvența episoadelor de bullying și cu intensitatea acestora. 

Afecțiunile cardiovasculare nu sunt însă singurele probleme de sănătate declanșate de bullyingul de la locul de muncă. 

Un studiu similar făcut pe subiecți din Suedia, Danemarca și Finlanda, de aceeași echipă condusă de profesorul Tianwei Xu, a scos la iveală faptul că angajații care sunt abuzați emoțional în mod repetat sunt predispuși la dezvoltarea diabetului de tip II (zaharat). 

Cercetătorii au explicat că, desigur, vina pentru declanșarea acestor afecțiuni nu poate fi dată exclusiv pe bullying, mai ales că factorul genetic e determinant, însă și în cazul bolilor de inimă, și în cel al diabetului, stresul se numără printre factorii de risc. 

Stresul și bullyingul de la job pot duce la dezechilibre emoționale și afecțiuni ale inimii 

În plus, stresul constant poate declanșa un răspuns emoțional nepotrivit și adoptarea unor comportamente dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi abuzul de mâncare și/sau de alcool, care se fac răspunzătoare pentru o serie de afecțiuni grave (diabetul și bolile de inimă se numără printre ele). 

O altă echipă de cercetători, de la Sheffield University, Marea Britanie, care a studiat efectele bullyingului la job asupra sănătății a venit cu o completare la studiul danezilor conduși de Tianwei Xu: nu doar victimele directe ale agresiunilor verbale pot avea probleme de sănătate, ci și colegii lor care asistă la bullying! În cazul “martorilor”, cel mai întâlnit efect secundar este depresia. 

Sfatul cercetătorilor pentru persoanele abuzate verbal și emoțional la locul de muncă: să-și schimbe jobul și să vorbească despre această problemă, cu familia, cu prietenii, cu colegii și, dacă este nevoie, cu un psihoterapeut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării