main logo
726

A fost rezolvată problema care le-a dat bătăi de cap matematicienilor

Matematicieni din Marea Britanie şi Statele Unite au descifrat o problemă rămasă nerezolvată timp de şase decenii şi au demonstrat că numărul final din şirul de soluţii ale ecuaţiei cunoscute sub denumirea „suma celor trei cuburi” este 42.

A fost rezolvată problema care le-a dat bătăi de cap matematicienilorFoto: news.mit.edu

Problema originală a fost creată în 1954 la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi presupunea găsirea soluţiilor „ecuaţiei diofantice x^3+y^3+z^3=k (^3 înseamnă la puterea a treia, n. red.), unde k poate fi orice număr cuprins între 1 şi 100, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Pe parcursul anilor, a fost aflată fiecare valoare a lui k.

Ultima valoare rămasă nerezolvată a fost 42, după ce Andrew Booker, de la Universitatea din Bristol, a găsit, la începutul anului, răspunsul la penultimul număr care lipsea din şirul de soluţii posibile, 33, elaborând un algoritm şi folosind procesarea cu ajutorul unui supercomputer timp de mai multe săptămâni.

Pentru a ajunge la soluţia 42, Andrew Booker a colaborat cu Andrew Sutherland de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite şi a folosit Charity Engine, o aplicaţie care utilizează puterea computaţională nefolosită de la peste 500.000 de computere personale.

Soluţia a fost găsită după 1 milion de ore de procesare: 42 = (-80538738812075974)^3 + 80435758145817515^3 +12602123297335631^3

„Mă simt uşurat. În acest joc este imposibil să ştii dacă vei găsi ceva. Seamănă puţin cu prezicerea cutremurelor, întrucât ne putem baza doar pe probabilităţi brute”, a spus Andrew Booker într-o declaraţie.

Printr-o coincidenţă cosmică, atât numărul 42, cât şi utilizarea pe scară largă a computerelor sunt teme din romanul cult SF al lui Douglas Adams Ghidul autostopistului galactic, se mai precizează în aceeaşi declaraţie.

Profesorul Sutherland este cunoscut pentru utilizarea la scală amplă a computaţiei paralele, câteodată asemănată cu „Deep Thought, maşinăria enormă care oferă răspunsul 42 în romanul lui Douglas Adams.

Când am auzit veştile, a fost cu siguranţă un moment de sărbătoare, a spus Andrew Sutherland.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării