main logo
497

Sportivii moldoveni, sub lupa Agenției Naționale Antidoping

Sportivii moldoveni, sub lupa Agenției Naționale Antidoping. Oficialii ANAD susțin că în special reprezentanții sporturilor olimpice vor fi supuși unor controale dure.

Sportivii moldoveni, sub lupa Agenției Naționale Antidoping

Și asta pentru că țara noastră nu își mai poate permite să-și păteze imaginea cu scandaluri de dopaj, așa cum s-a întâmplat la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

La Olimpiadele precedente trei medalii de bronz cucerite de sportivii moldoveni au fost retrase anume din cauza dopajului.

Fără distincții au rămas în 2012, hatelorfilii Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu, iar în 2016 canotorul Serghei Tarnovschi, toți fiind depistați pozitiv după competiții.

Acum, conducerea Agenției anunță că nu va tolera nici cea mai mică abatere de la normele antidoping.

"Pentru asemenea activități se prevăd acțiuni penale, sigur că Republica Moldova încă nu este pregătită pentru așa ceva, dar noi pregătim pachete de măsuri în care să combatem foarte dur de a minți prin dopaj și a de crea astfel performanțe sportive false.

Chiar dacă va fi dificil, noi suntem pregătiți să avem o agendă ofensivă și asta pentru că ne dorim ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să se încheie fără istorii de dopaj.", a afirmat directorul general al ANAD, Victor Zubcu.

În vizorul ANAD, vor fi nu doar sportivii, dar și personalul din stafful acestora.

"Dacă vom depista persoane cu suspiciuni rezonabile, chiar dacă nu va exista un caz în care să fie condamnat personalul asistent, atunci vom insista ca ei să nu se regăească în componența delegației de la Jocurile Olimpice.

Noi suntem cu ochii pe orice sport, dar în speciale pe probele olimpice.", a menţionat directorul general al ANAD, Victor Zubcu.

Conform procedurii, sportivul poate fi supus unui control doping oriunde și oricând. Ofiţerul înștiințeză persoana selectată, iar din momentul notificării până la finalizarea procesului de prelevare a probei, sportivul este însoţit tot timpul de un ofițer.

Ulterior, probele sunt expediate laboratorului acreditat de către Agenţia Mondială Anti-Doping, în cazul țării noastre, acestea sunt trimise în Austria.

"Anul acesta va fi unul ofensiv, pentru că punând baza unul an pragmatic ne dorim ca următorul ciclu să fie unul complex: cu comisii de apel, cu comisii de judecători, care vor lucra imparțial și nu vor putea fi influențați sub nicio formă, iar Republica Moldova va fi o țară cu standarde antidoping ridicate.", a spus directorul general al ANAD, Victor Zubcu.

Deocamdată, țara noastră are șapte sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru ceilalți abia urmează turneele de calificare în următoarele luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării