main logo
494

Situația sportului din Moldova a fost discutată la o conferință de presă

Situația sportului din Republica Moldova este una complicată, atunci când vine vorba despre finanțare sau utilaje sportive.

Situația sportului din Moldova a fost discutată la o conferință de presă

Chiar și așa, sportivii moldoveni continuă să ne reprezinte țara la cel mai înalt nivel, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md

Despre problemele și realizările sportului moldovenesc, dar și despre formarea unei societăți sănătoase s-a discutat în cadrul unei conferințe de presă, cu genericul „Sport și sănătate pentru toți, o idee unificatoare pentru Moldova”.

Potrivit rectorului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi, una din principalele probleme cu care se confruntă sportul moldovenesc este lipsa unui curriculum în instituțiile de învățământ cu profil sportiv, după care să se ghideze atât sportivii cât și antrenorii. 

Această problemă, însă, v-a fi soluționată de curând prin elaborarea unui curricullum de către experți. Alte probleme ar fi: finanțarea slabă atât a sportivilor cât și a antrenorilor, lipsa utilajelor sportive și a specialiștilor medicali.

„O să dau un expemplu, disciplina Judo. Noi am făcut o analiză la federația de profil și am ajuns la concluzia că pentru toate cele trei categorii care le avem: copii, adolescenți și seniori, bugetul anual minimal ar trebui să constituie 9 milioane de lei, ei însă primesc 2 – 2,5 milioane de lei”, a spus Veaceaslav Manolachi, rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.

O altă problemă a sportului moldovenesc ar fi condițiile de antrenament în secțiile sportive.

„Noi nu putem să-i ajutăm să se realizeze și să atingă performanțe înalte. În primul rând, așa cum s-a discutat nu avem infrastructură sportivă, unde ar putea să se antreneze sportivii. Pentru anumite genuri de sport, nu există condiții absolut deloc”, a spus Larisa Popova, vicepreședinte al Comitetului Olimpic al Republicii Moldova, campioană olimpică.

Din cauza acestor probleme, mulți sportivi și antrenori buni din țara noastră sunt nevoiți să-și continue cariera în alte state.

„În fiecare gen de sport există sportivi de performanță, care sunt observați de către alte țări și sunt ofertați să reprezinte acele țări. Sportivii noștri nu pot refuza aceste oferte. Este greu să vedem asta, deoarece investim mult în acești sportivi”, a spus Alexei Pervanciuc, director executiv al Academiei Sportului „Anatol Pervanciuc”

Potrivit unor calcule efectuate de către rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, dar și de către alți experți, pentru o finanțare minima decentă în sportul moldovenesc, ar fi nevoie de circa 480 de milioane de lei. Suma reală care se investește, însă, este de aproximativ 4.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării