main logo
2482

Protest la Campionatul Mondial din Qatar: Toți jucătorii Germaniei și-au acoperit gurile

Jucătorii Germaniei și-au acoperit gurile, miercuri, pe un stadion din Qatar, înainte de confruntarea cu Japonia la Cupa Mondială, în semn de protest față de decizia FIFA de a interzice banderolele LGBTQ.

Protest la CM din Qatar: Toți jucătorii Germaniei și-au acoperit gurile

Gestul lor de sfidare de pe stadionul Khalifa din Doha a venit după ce organismul de conducere mondial al fotbalului a amenințat cu sancțiuni împotriva echipelor și a căpitanilor acestora care vor purta banderola „OneLove” – văzută ca un protest simbolic față de legile din Qatar, unde homosexualitatea este ilegală, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Toți jucătorii germani au luat parte la acest protest, în fața a zeci de fotografi aflați pe terenul de joc înainte de începerea meciului din Grupa E.

După protest, Asociația Germană de Fotbal (DFB) a transmis un comunicat în care își susține cu tărie echipa: „A interzice banderola este ca și cum ne-ar interzice dreptul la cuvânt”.

Între timp, în timp ce se afla în tribune, ministrul german de interne Nancy Fraser a purtat chiar banderola interzisă. L-a ascuns sub un blazer roz, pe care l-a scos când a început jocul - dezvăluind logo-ul în formă de inimă.

Ulterior, potrivit Daily Mail, Fraser a fost văzută stând lângă președintele FIFA, Gianni Infantino, arătându-și cu mândrie brațul. Cei doi păreau să fie destul de reci unul cu celălalt.

„Am vrut să folosim banderola de căpitan pentru a lua poziție față de valorile pe care le avem în echipa națională a Germaniei: diversitatea și respectul reciproc. Împreună cu alte națiuni, am vrut ca vocea noastră să fie auzită”, a precizat Asociația Germană de Fotbal (DFB) pe Twitter.

Într-un al doilea mesaj, DFB a precizat: „[Gestul] nu a fost o declarație politică – drepturile omului nu sunt negociabile. Acest lucru ar trebui să fie considerat de la sine înțeles, dar tot nu este cazul. De aceea, acest mesaj este atât de important pentru noi. A ne refuza banderola este același lucru cu a ne refuza dreptul de a vorbi. Ne menținem poziția.”

FIFA a amenințat șapte echipe europene cu sancțiuni dacă folosesc banderola care simbolizează diversitatea și toleranța.

Anglia, Țara Galilor, Belgia, Țările de Jos, Elveția, Germania și Danemarca au declarat luni că au fost presate de către FIFA, astfel că au abandonat planurile de a purta acest simbol în Qatar, o țară musulmană conservatoare.

Inițial s-a anunțat că sancțiunea va lua forma unui cartonaș galben care va fi dat jucătorului care poartă banderola, dar informațiile ulterior au sugerat că FIFA a amenințat cu alte pedepse jucătorii și echipele în cazul în care aceștia vor decide să poarte banderola.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării