main logo
389

Primele reguli scrise ale fotbalului, vândute cu peste 65.000 de euro

Unul dintre exemplarele foarte rare ale primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez din Sheffield în 1858, a fost vândut marţi pentru suma de 56.700 de lire sterline (aproximativ 65.500 euro), în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Londra, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, citată de AFP.

Primele reguli scrise ale fotbalului, vândute cu peste 65.000 de euro

Această sumă se situează în intervalul estimat, între 50.000 şi 70.000 de lire sterline, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Documentul vândut marţi este unul dintre cele două exemplare cunoscute ale primei ediţii a regulamentelor sportului cu balonul rotund, pe care s-a dezvoltat fotbalul modern. A fost tipărit de clubul Sheffield, fondat în 1857 şi considerat cel mai vechi club din lume, potrivit Sotheby's.

Cele 16 pagini ale broşurii, în stare bună, au fost găsite într-un album din epoca victoriană cu amintiri despre Sheffield şi oferă o primă versiune codificată a fotbalului, conform Agerpres.

De asemenea, documentul menţionează evoluţia regulilor, cu adnotări scrise de mână sau cu un addendum tipărit care subliniază interzicerea "lovirii" sau "împingerii" mingii cu mâna, care era permisă anterior.

"Clubul a jucat un rol crucial în dezvoltarea jocului modern: lovitura liberă indirectă, lovitura de colţ şi bara transversală sunt inovaţii ale jocului aduse de Sheffield" şi au reprezentat "prima expresie a culturii fotbalistice moderne".

Broşura poartă semnătura în creion a lui William Baker, unul dintre jucătorii de top ai lui Sheffield şi membru al comitetului său, care a aprobat proiectul final al regulilor la 21 octombrie 1858. Regulile au fost apoi tipărite în anul următor şi distribuite tuturor membrilor clubului, subliniază casa de licitaţii.

Singura altă copie cunoscută se află în arhivele clubului, care au fost vândute în iulie 2021 pentru suma de 881.000 de lire sterline.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării