main logo
452

Președintele Federației de Judo va merge la Mondialele pentru nevăzători

Președintele de onoare al Comitetului Național Parolimpic, Oleg Crețul, președinte al Federației de Judo pentru persoane cu dizabilități din Republica Moldova, va participa, în premieră, pentru țara sa, la Campionatul Mondial, rezervat nevăzătorilor, care se va desfășura pe 16-18 noiembrie la Odizela (Portugalia).

Președintele Federației de Judo va merge la Mondialele pentru nevăzătoriPreședintele Federației de Judo va merge la Mondialele pentru nevăzători

Astăzi, el s-a deplasat la competiție împreună cu antrenorul său, Vitalie Gligor. „Am să depun toate eforturile ca să obțin și pentru Republica Moldova o medalie la Mondiale”, a declarat oficialul pentru agenție, care va concura la categoria de greutate până la 90 de kilograme, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În premieră va concura la aceste Mondiale și compatriotul Ion Basoc (100 kg), care este pregătit de antrenorul Denis Țurcan. „Ambii antrenori au făcut, de asemenea, judo de performanță în tinerețe. În prezent, ei îi pregătesc pentru turneele internaționale. În cazul sportivilor nevăzători, regulamentul prevede însoțirea obligatorie a performerilor de către antrenori la concursuri. Personal îi ajut cu plăcere pentru ca ei să aibă un destin mai fericit, mai ușor, înfruntând greutățile vieții, obstacolele din cale după ce au devenit orbi. Obiectivul lor este să obțină bilete de acreditare la Jocurile Parolimpice de la Tokyo (2020) ”, a precizat pentru agenție prorectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Dumitru Eșanu, fost campion național la judo, care în prezent patronează Federația națională de judo pentru nevăzători.

Oleg Crețul a devenit în 1996 vicecampion european la categoria de greutate până la 81 de kilograme, a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) în componența delegației moldovenești. În 1997 a nimerit într-un accident rutier și și-a pierdut vederea. În continuare a reprezentat Rusia la turneele rezervate sportivilor nevăzători, devenind multiplu campion european, mondial şi olimpic. Este decorat pentru performanțele înregistrate cu diferite distincții ale Republicii Moldova şi Rusiei. Federația națională de judo a organizat recent, la Sala polivalentă din capitală, în onoarea lui, a treilea an consecutiv, turneul internațional ”Cupa Oleg Kretsul”, rezervat cadeților.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării