main logo
805

Povestea lui Nicolae Gaiduc, moldoveanul de la Jocurile Olimpice de iarnă, care a ajuns să practice schi fond

Nicolae Gaiduc, ungheneanul calificat la Jocurile Olimpice din PyeongChang, Coreea de Sud va reprezenta Moldova la proba schi fond, pe 16 februarie.

Povestea moldoveanul de la JO de iarnă care practică schi fondPovestea moldoveanul de la JO de iarnă care practică schi fond

„Toate succesele mele i le datorez fratelui meu, Sergiu, care de mic m-a luat sub aripa lui și m-a antrenat. Tot el a fost cel care m-a ghidat spre biatlon. Mi-a fost și antrenor, iar acum, în mare parte, e sponsorul meu”, a povestit Nicolae Gaiduc pentru expresul.md.

Fratele său, multiplu campion național la atletism, maratonist, premiant la numeroase competiții internaționale, l-a făcut să îndrăgească și el sportul.

„Fiind îndrumat de Sergiu, am început să mă antrenez. Mi-a plăcut și am continuat, am participat la competiții pentru școală, pe atunci învățam la Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni. Apoi, au urmat competiții de rang național la atletism, unde am obținut rezultate bune”, își amintește Nicolae.

Într-o bună zi, a renunțat la atletism și s-a orientat spre… schi. Era în anul 2010, iar el, împreună cu fratele său, priveau compeițiile de la Jocurile Olimpice de iarnă din Vancouver. Atunci a și îndrăgit biatlonul, relatează expresul.md.

„Acest sport abia prindea rădăcini în Moldova. Fratele meu cunoștea câțiva antrenori de schi și am mers la ei. Iată așa, încet-încet, am pășit în lumea acestui sport”, a povestit Nicolae Gaiduc.  În 2012, participa deja la Campionatul European de juniori din Slovacia. ”La primul concurs am câștigat, m-a motivat și deja știam ce vreau”.

Peste șase ani este deja calificat la Jocurile Olimpice.

„Prețurile sunt mari. Federația de profil nu are posibilitate să ofere finanțare sută la sută. Cazarea costă de la 30 de euro zilnic, echipamentul e foarte costisitor. O pereche de schiuri costă aproximativ 400 de euro, dar cu o pereche de schiuri nu faci nimic. Și antrenamentele sunt cu plată, pârtia, uneori, e cu plată”, spune sportivul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării