main logo
552

Judocanul Denis Vieru va participa la Masters-ul din China

Judocanul moldovean Denis Vieru (66 kg) va participa pe 15-16 decembrie la turneul Masters de la Guangzhou (China), care-i reuneşte pe cei mai buni 16 sportivi din lume în fiecare din cele şapte categorii de greutate.

Judocanul Denis Vieru va participa la Masters-ul din ChinaJudocanul Denis Vieru va participa la Masters-ul din China

El a obţinut acest drept după ce a încheiat pe locul 15 topul categoriei sale, conform evoluţiilor la toate turneele din anul curent. Cele mai bune rezultate le-a înregistrat la concursurile Grand Prix de la Budapesta şi Antalya unde a devenit premiant, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

„A fost un sezon sportiv relativ bun. Mi-am dorit, normal, mai mult, dar e bine şi aşa”, a declarat astăzi performerul pentru agenţie. „Denis Vieru a început deja pregătirile de Masters-ul din China. El se antrenează, spre deosebire de restul membrilor lotului naţional,  conform unui program individual. Din acest motiv nu va participa la campionatul naţional, programat pentru 1 decembrie”, a remarcat antrenorul echipei naţionale Veaceslav Bacal.

Ceilalţi membri ai lotului naţional se situează în clasamentul mondial pe următoarele locuri: Dorin Goţonoagă (81 kg) – poziţia a 43-a, Victor Sterpu (73 kg) – treapta a 56-a, Vadim Bunescu (66 kg) – locul 79. „Obiectivul nostru este ca doi-trei dintre ei să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a spus secretarul general al Federaţiei Moldoveneşti de Judo, Valeriu Duminică. La Olimpiadă sunt admişi cei mai buni 32 de sportivi de pe mapamond în fiecare categorie de greutate.

La fiecare categorie sunt luate în calcul rezultatele a circa 500 de judocani din lume.

Denis Vieru este campion european Under-21 şi Under-23. El va participa a doua oară consecutiv la un turneu din seria Masters, fiind singurul judocan moldovean care a fost invitat să evolueze la aceste concursuri. În 2014 a concurat la Masters şi chişinăuianul Sergiu Toma (81 kg), dar el a reprezentat Emiratele Arabe Unite. La turneul de la Guangzhou vor participa 232 de sportivi din 49 de ţări.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. 

Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale: Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la Mondialele de la Paris (1997); Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma. Mihail Malear a devenit anul curent campion mondial de veterani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării