main logo
686

Jucătorul care a fugit de război și are o poveste de filme

Naționala Ucrainei a ajuns la București în vederea participării la Euro 2020, condusă de căpitanul Oleksandr Zinchenko.

Jucătorul care a fugit de război și are o poveste de filme

Fundașul stânga, care poate juca și mijlocaș are o poveste demnă de filme, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Zinchenko a fugit din regiunea Donbas pe vremea când era adolescent, din cauza războiului, iar acum a ajuns căpitan de echipă în naționala antrenată de legendarul Shevchenko.

Oleksandr Zinchenko a fugit de războiul din Ucraina și acum e unul dintre starurile lui Manchester City și al naționalei Ucrainei

Elevul lui Pep Guardiola la Manchester City tocmai a jucat finala Champions League împotriva lui Chelsea, pierdută cu 0-1. În urmă cu 7 ani, nu avea echipă și juca fotbal pe străzile din Moscova. Colegul să de națională, Mykola Matviyenko, îl cunoaște perfect pe Zinchenko.

"Mi-l amintesc pe Oleksandr când a ajuns la academia lui Șahtior când avea vreo 15 ani. Inițial, era puțin cam timid și chiar reținut, dar apoi s-a deschis mai mult.

Era clar ce voia de la fotbal chiar din prima zi. Oleksandr a dat dovadă de perseverență și determinare pe teren. Chiar de pe vremea aceea era clar că va deveni fotbalist de top", a spus Matviyenko.

Când avea 13 ani, Zinchenko a plecat din orașul natal, Radomyshl, pentru a merge 800 de kilometri până la academia lui Șahtior Donețk.

După ce a schimbat mai multe posturi, Zinchenko a ajuns să evolueze foarte bine ca mijlocaș ofensiv, cu un potențial enorm.

A fost apoi căpitan al naționalei U19 a Ucrainei, iar la Șahtior a evoluat alături de Douglas Costa, Henrikh Mkhitaryan și Fernandinho.

Oleksandr Zinchenko este căpitanul Ucrainei la Euro 2020. Rușii au încercat să-l oprească să evolueze pentru țara natală

În 2014, când a izbucnit războiul în regiunea Donbas, mama lui Oleksandr Zinchenko a decis că e mai bine ca familia să fugă în Rusia.

Însă odată ajuns acolo, cariera sa a fost brusc întreruptă. A fost nevoit să joace pe străzile din Moscova și apoi la echipe de amatori, pe terenuri de beton, până când a semnat cu Ufa în februarie 2015.

Trecuseră deja 18 luni în care nu mai fusese legitimat la nicio echipă.

A impresionat imediat și a primit și prima convocare la naționala mare a Ucrainei, chiar cu câteva zile înainte de a împlini 19 ani, în octombrie 2015, într-o înfrângere cu Spania, 0-1.

A fost însă o problemă la acea vreme, pentru că Rusia dorea să-l convingă să nu joace pentru Ucraina.

Însă Zinchenko mereu a spus că voia să-și reprezinte țara natală și nu altă națiune.

"Oleksandr este foarte important pentru echipă, atât pe teren, cât și în vestiar. El mereu ne cere să vorbim între noi. El a văzut cum este întreg procesul în Anglia și mereu ne spune că o bună comunicare pe teren este esențială.

Are calitățile unui lider și influențează mult echipa. Ne-a spus: 'În Anglia pur și simplu nu poți avea o atitudine proastă ca jucător'. Așa că încearcă să introducă aceleași principii și la națională", a spus Matviyenko.

Jurnslistul Andrew Todos, de la publicația ucraineană Zorya Londonsk, l-a caracterizat și el pe Zinchenko.

"Cei mai mulți oameni tind să-i pună trecutul lui Oleksandr deoparte și să-l prețuiască drept starul naționalei și al lui Manchester City, ceea ce este azi.

De la transferul la Manchester City, Zinchenko a reprezentat o imagine impecabilă a drapelului Ucraine în timp ce sărbătorea și a promovat țara prin multe mijloace, precum vizite în Ucraina ale Centrului Cultural din Manchester.

Faptul că s-a căsătorit cu o remarcabilă jurnalistă, Vlada Sedan, a condus de asemenea la devenirea lor drept un super cuplu în sportul din Ucraina", a spus jurnalistul Andrew Todos de la publicația ucraineană Zorya Londonsk.

Vlada Sedan este însărcinată și urmează să nască în curând, iar astfel se explică modul în care Zinchenko sărbătorește după marcarea vreunui gol.

Zinchenko (24 de ani) tocmai a marcat al șaselea gol în cele 39 de selecții pentru naționala Ucrainei, pe 7 iunie, în victoria cu 4-0 din amicalul cu Cipru.

Oleksandr Zinchenko este cotat la 25 de milioane de euro

În vara anului 2016, transferul său la Manchester City a costat doar 2 milioane de euro. Interesant este că Zinchenko este singurul jucător de proveniență "mai modestă" care a devenit unul-cheie în angrenajul echipei lui Guardiola, plină de staruri.

Zinchenko este al doilea jucător din lotul Ucrainei, ca valoare. Potrivit publicației de specialitate Transfermarkt, Zinchenko este cotat la 25 de milioane de euro. Doar Ruslan Malinovskyi are o cotă mai bună, 30 de milioane de euro.

  • 100 de apariții are Zinchenko pentru Manchester City.

Ucraina, care are cantonamentul stabilit la București, va debuta la Euro 2020 în compania Olandei, duminică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării