main logo
784

Iranianul care e campion mondial la judo se ascunde în Germania

Saeid Mollaei, judocanul iranian care a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial din Baku din 2018, se ascunde într-un orășel din sudul Germaniei, după ce a părăsit echipa națională a Iranului în august.

Iranianul care e campion mondial la judo se ascunde în Germania

Sportivul susține că autoritățile de la Teheran i-au ordonat să se retragă de la campionatele mondiale din motive politice, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Acum, el se antrenează pentru Jocurile Olimpice din 2020, însă nu are nicio garanție că va putea participa la competiție.

Mollaei era campionul mondial en titre la judo, iar israelianul Sagi Muki era principalul său adversar pentru adjudecarea medaliei de aur. 

Există însă o problemă: autoritățile din Iran au o politică de a boicota toate competițiile împotriva sportivilor israelieni, chiar dacă acest lucru înseamnă că sportivii iranieni s-au antrenat degeaba, scrie revista Time. 

Saeid Mollaei a declarat pentru Associated Press că i s-a ordonat să piardă o luptă într-o etapă preliminară împotriva unui judocan rus în așa fel să găsească un alibi pentru retragerea sa. 

A refuzat să facă acest lucru și a câștigat meciul. 

Mai apoi, spune că a primit mai multe apeluri prin care a fost intimidat de un oficial iranian de rang înalt. Odată am decis să trăiesc ca un om liber și să dovedesc lumii că sunt un bărbat curajos. 

Saeid Mollaei, campion mondial la judo din Iran 

Judocanul iranian a acordat recent un interviu într-un orășel din sudul Germaniei, fără a dezvălui cu exactitate locul în care se află. 

Am făcut asta pentru sufletul meu, pentru mine. Am vrut să mă practic judo și să concurez liber. Nu am vrut să-mi fac griji împotriva cui să lupt sau să nu lupt. 

Concurez împotriva oricui pentru a onora Carta Jocurilor Olimpice. 

Saeid Mollaei, campion mondial la judo din Iran În cele din urmă, Mollaei a pierdut lupta pentru medalia de bronz și nu l-a înfruntat pe Muki, judocanul israelian care a câștigat aurul. 

Federația Internațională de Judo a precizat că îl susține pe Saeid Mollaei și că judocanul iranian a primit ordine să se retragă din competiție din partea adjunctului ministrului Sportului din Iran, reprezentanților ambasadei, precum și a șefului Comitetului Olimpic din Iran. 

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, Mollaei va face parte, cel mai probabil, din echipa Comitetului Olimpic Internațional pentru refugiați. 

Reprezentanții Federației Internaționale de Judo (FIJ) au afirmat că îl sprijină pe Mollaei, însă acesta va trebui să obțină statutul de refugiat de la Organizația Națiunilor Unite (ONU). 

Campion mondial la judo e îmbrăcat cu haine primite Saeid Mollaei a mărturisit că adaptarea la viața din Germania este dificilă. 

Până și hainele pe care le port sunt primite cadou. Nu aveam nimic atunci când am ajuns în Germania. Doar am decis să vin aici și am venit. 

Am primit multe cadouri de la prieteni și așa trăiesc, cu ajutorul câtorva prieteni și a FIJ. Saeid Mollaei, campion mondial la judo din Iran Mollaei a spus că nu a solicitat azil în Germania. 

În schimb, are o viză emisă în momentul în care a concurat în cadrul unor evenimente organizate de diverse cluburi din Germania și mărturisește că este precaut în privința siguranței sale. 

Chiar și atunci când iau legătura cu familia mea, fac acest lucru cu ajutorul unui prieten deoarece familia mea este urmărită și nu pot discuta despre multe lucruri. 

Saeid Mollaei, campion mondial la judo din Iran Mollaei a precizat că, de trei ori, a primit ordine de la autoritățile iraniene să nu concureze împotriva sportivilor din Israel. 

Cel mai recent incident a avut loc în februarie, când nu s-a prezentat la o ceremonie de decernare a medaliilor în Franța deoarece acest lucru ar fi implicat să se urce pe podium cu rivalul său israelian Sagi Muki. 

Aproape toți sportivii iranieni au primit astfel de ordine când există legături cu atleți israelieni. 

De cealaltă parte, oficialii iranieni au precizat că Mollaei a fost manipulat să părăsească echipa și că el ar fi primit înapoi dacă revine în Iran. Saeid Mollaei spune că este însă sceptic în această privință. 

Decizia sportivului de a nu respecta ordinele autorităților de la Teheran vine în contextul în care mai mulți activiști sfidează ordinele Guvernului iranian prin intermediul sportului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării