main logo
988

În raioanele de est ale Moldovei s-a desfășurat ultra-maratonul de trei zile “Rubicon”

Duminică, la ora 14:18, s-a finisat cea mai grandioasă cursă din istoria Republicii Moldova - ștafeta ultra-maratonică Rubicon.

Peste 200 de participanți, timp de trei zile și două nopți, au parcurs distanța de 463 de km, alergând prin 14 raioane ale Moldovei și Transnistriei. Întreaga cursă putea fi urmărită în direct.

Raioanele republicii au fost împărțite în etape cu distanța de la 7 până la 18 km, cu scopul atragerii nu doar sportivilor cu experiență, ci și a începătorilor. Unii alergători se alăturau cursei doar în raioanele natale, însă majoritatea sportivilor au parcurs întregul teritoriu al țării.

Reamintim că startul ultra-maratonului a fost dat vineri, 10 februarie, în regiunea de nord a Moldovei, în orașul Soroca, lângă Cetatea Sorocii, de unde sportivii au alergat spre sudul țării. Pe 12 februarie ștafeta a fost încheiată în raionul Ștefan-Vodă (s. Palanca).

43 de raioane, 463 de km și 50 de ore reprezintă cursa din acest an a ștafelei ultra-maratonice Rubicon, preconizată de organizatori pentru o perioadă de 3 ani. Viteza media cu care alergătorii se deplasau prin Moldova - 6 min 30 sec pentru 1 km, însă aceasta se modifica în depedență de denivelări și starea drumului.

În pofida condițiilor meteo nefaste (temperatura aerului în timpul nopții cobora la -15 grade Celsius), participanții nu au avut nevoie de ajutor medical. Siguranța cursei a fost supravegheată de Inspectoratul de Poliție, automobilele căruia se deplasau alături de sportivi.

De asemenea, a fost înregistrat un record absolut al cursei Rubicon - numărul maxim de participanți al unei etape a ștafei - 76 de persoane. Recordul a fost stabilit la etapa din Chișinău, în direcția Aeroportului. Iar etapa finală a cursei a adunat 57 de persoane, care au ajuns la fața locului cu ajutorul transportului oferit de organizatori. 

Pentru parcurgerea unei etape dintr-un anumit raion, participanții primeau insigne cu stema acestei localități. Astfel, în primul an, alergătorii au putut aduna maximum 14 insigne.

Organizatorii cursei Rubicon sunt rețeaua social-sportivă Sporter și panoul de anunțuri 999.md.

În anul următor cursa se va desfășura în raionale centrale ale Moldovei, iar în 2019 - în cele de vest. Mai multe detalii despre cursă puteți afla pe site-ul rubicon.run.

Organizatorii ștafetei ultra-maratonice Rubicon își exprimă recunoștința față de partenerii cursei: compania Puma și Canon. Automobilul oficial al cursei - Hyundai. Apa potabilă pentru alergători a fost oferită de OM. Mulțumiri speciale adresăm companiei Oriflame pentru asigurarea sportivilor cu supă fierbinte. De asemenea, mulțumim companiei Red Bull pentru băuturi energizante, care au ținut treji timp de 50 de ore nu doar alergătorii, dar și organizatorii cursei Rubicon. Red Bull ne înaripează.

Participarea la cursă a fost gratuită, iar însăși ștafeta ultra-maratonică poartă un caracter caritabil - donațiile făcute de participanți vor fi folosite pentru tratamentul copiilor grav bolnavi. 

“Suntem siguri că, în viitor sute sau poate chiar mii de persoane vor alerga anual prin toată țara și vor fi mândri de aceasta, - Dmitrii Voloșin, organizator principal al cursei Rubicon. 


FOTO:


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării