main logo
1354

Cupa Mondială: Prima reacție după ce iranienii au refuzat să cânte imnul

Reprezentativele Angliei și Iranului s-au întâlnit în primul meci al grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Britanicii s-au impus fără drept de apel, scor 6-2.

Cupa Mondială: Prima reacție după ce iranienii au refuzat să cânte imnulFoto: Profimedia

În momentul intonării imnului, iranienii au stat aliniați, așa cum se procedează, dar nu au cântat deloc. Tăcerea lor este modul de a protesta față de represiunile din țara natală. La scurt timp, jurnalistul Borzou Daragahi a oferit o primă reacție după gestul fotbaliștilor din Iran, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

”Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a fost mesajul lui Daragahi.

Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor care le reprezintă țara în Qatar și, în plus, au huiduit fără remușcări imnul de stat. Mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.

Totul a pornit de la decesul Mashei Amini, o tânără de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte hijabul corect. Au urmat proteste, oprite cu aceeași brutalitate de autorități.

”Nu cântați imnul în semn de protest, nu vă bucurați la goluri, ca să se vadă că sunteți alături de popor”, le-au cerut activiștii din Iran fotbaliștilor, care au respectat cel puțin prima parte a solicitării.

Conform anunțurilor făcute de presa azeră la unison, Ali Daei (53 de ani) a fost condamnat la moarte pentru proteste de către propriii săi conaționali, alături de alte aproximativ 15.000 de persoane.

Decizia iranienilor este extrem de surprinzătoare, întrucât fotbalistul cu origini azere este cel mai bun marcator din istoria selecționatei Iranului (109 goluri).

Mai mult, Daei este un nume uriaș pentru fotbalul internațional. Înainte să fie egalat de Cristiano Ronaldo și apoi depășit de portughez, iranianul era cel mai bun marcator all-time pentru echipele naționale.

Sentința vine ca urmare a participării legendarului fotbalist la protestul din orașul Saqqez, organizat luna trecută, în urma uciderii Mahsei Amini pentru purtarea incorectă a hijabului.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării