main logo
531

CM 2018: Femeile din Iran, primite pe stadion după 37 de ani

Partida de la Cupa Mondială dintre Iran și Spania a intrat în istoria statului asiatic. Partida a putut fi urmărită pe un ecran gigantic instalat la arena Azadi din Teheran.

CM 2018: Femeile din Iran, primite pe stadion după 37 de ani

După 37 de ani de interdicţie, femeile din Iran au putut intra în sfârşit pe un stadion de fotbal. În Republica islamică Iran, unde femeile nu au dreptul să meargă pe stadion să-i vadă pe bărbaţi jucând fotbal, este pentru prima oară când o transmisiune pentru un public mixt „are loc într-o incintă sportivă”, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Seara a început prost pentru fanii care doreau să vadă partida pe stadion. Cu două ore şi jumătate înaintea loviturii de începere, zvonurile erau că transmisia a fost „anulată”.

Așa se întâmplase și vineri seară, la meciul cu Maroc.

Autorităţile au anunţat că familiile pot intra în stadionul Azadi pentru a urmări partida, dar apoi transmisiile în stadion şi în grădinile publice au fost anulate fără nicio explicaţie.

Ieri seară, Poliţia a lăsat în cele din urmă porţile deschise şi aproximativ 4.000 de persoane au putut asista la lovitura de începere a meciului Iran – Spania, după ce 10.000 de spectatori se aflau iniţial la porţile stadionului.

„E prima dată când merg pe stadionul Azadi și sunt foarte fericită. Simt un aer de libertate”, a declarat o studentă de 29 de ani pe nume Shirin Karami. 

Aceasta a adăugat că nu a avut nicio problemă pe stadion și toate femeile s-au simțit foarte bine. „Aș vrea ca acest lucru să devină un obicei și să putem urmări partide de fotbal”, a mai spus Shirim, completată de o altă femeie prezentă pe stadion. 

„Totul a fost perfect. Nu s-a întâmplat nimic rău, toată lumea a fost civilizată. Dacă vor lăsa femeile să urmărească meciuri de fotbal sunt convinsă că decizia va avea un efect pozitiv asupra societății. 

Cred că e dreptul nostru să putem vedea pe stadion cel puțin meciurile naționalei noastre”.

Problema prezenţei femeilor pe stadioane rămâne una sensibilă în Iran. Bineînețeles, fanele naționalei lui Queiroz care au vrut să asiste din tribune la duelul dintre Iran și Spania n-au avut nicio problemă. 

De atlfel, femeile aflate pe arena din Kazan, unde s-a jucat Iran – Spania, au venit înarmate cu banere de susținere. „Lăsație femeile iranience pe stadioane” și „Nu interziceți femeile pe stadioane”, au fost mesajele întâlnite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării