main logo
293

Campionatul național la lupte a reunit circa 300 de participanți

Ediția din anul curent a campionatelor naționale la lupte libere, greco-romane și feminine, care a demarat miercuri seara, 27 noiembrie, la sala polivalentă a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, a adunat aproximativ 300 de sportivi.

Campionatul național la lupte a reunit circa 300 de participanți

La festivitatea de deschidere au fost prezenți premierul Ion Chicu, ministrul  Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici, ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

„Este o mândrie pentru noi să auzim imnul Republicii Moldova pe arenele sportive din diferite țări și să vedem cum se ridică drapelul nostru pe cele mai înalte podiumuri ale lumii. În aceste timpuri, avem nevoie de mai multe oportunități de a fi mândri - acele ocazii rare când cu toții trăim emoții frumoase”, a subliniat în alocuțiunea rostită prim-ministrul. 

„Noi, moldovenii suntem un popor de luptători. O să susținem mereu federațiile care ne reprezintă cu demnitate pe arena internațională”, a spus Corneliu Popovici. 

„Este o onoare să fiu prezent aici. 9 angajați ai Ministerului de Interne sunt membri ai echipelor naționale de lupte și participă la acest campionat”, a notat Pavel Voicu.

Campionatul a luat startul cu o surpriză. Multiplul campion național Alexandru Chirtoacă (57 kg) a suferit eșec în meciul disputat cu Demian Lițcanov și va lupta astăzi doar pentru locul trei. Partida s-a încheiat cu scorul 7-7, dar ultimul a punctat Demian Lițcanov și, conform regulamentului a fost desemnat învingător. 

„Mi-a lipsit puțin ca să finalizez cu succes meciul. Nu sunt în forma sportivă maximă”, a declarat pentru agenție Alexandru Chirtoacă.

Din cauza accidentărilor nu participă la turneu un grup de luptători redutabili. Printre ei figurează Donior Islamov, premiant al Campionatelor Europene, Vasile Diacon, medaliat la Europenele și Mondialele de juniori și tineret. 

„Cu regret, accidentarea ne-a scos din ritm. Durează deja aproape două luni tratamentul”, ne-a informat antrenorul lui Vasile Diacon, Anatol Zacon.

La campionat a ținut să fie prezent și multiplul campion republican la lupte greco-romane Boris Panasiuc, în vârstă de 86 de ani.

Lui Daniel Cataraga i-a fost înmânată la festivitatea de deschidere medalia de bronz obținută la Europene în urma suspendării pentru dopaj a adversarului său în meciul pentru această distincție.

În concursul feminin, care a reunit 22 de sportive, va evolua astăzi și cea mai bună luptătoare moldoveană, Anastasia Nichita, calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020). 

Cel mai bun luptător moldovean de stil liber este Petru Marta, care-i dublu campion european, premiant la Mondiale, campion al Uniunii Sovietice și al Spartachiadei popoarelor din URSS. Cel mai titrat luptător autohton de lupte greco-romane este Serghei Mureico, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării