main logo
1591

Campion: Cum să te pregătești de Olimpiadă cu salariul de 6.000 de lei pe lună?

Campionul Mondial la lupte greco-romane, Victor Ciobanu este unul dintre puținii sportivi moldoveni care a vorbit despre problemele din sportul moldovenesc.

Campion: Cum să te pregătești de Olimpiadă cu salariul de 6.000 de lei?

Cu o lună înainte de cea mai mare performanță a carierei sale, Ciobanu a dat un interviu pentru New Media Platform în care a vorbit despre banii care îi primește de la stat, suportul oferit și alte probleme arzătoare din lupte, dar și în general din sport, transmite Știri.md cu referire la Replicamedia.md.

Ciobanu spune că modul în care sunt repartizate resursele nu sunt corecte, iar sportivii nu sunt protejați de stat în cazul unor accidentări sau evenimente neprevăzute.

„La noi în țară, la lupte noi dăm rezultate, Federația de Lupte dă rezultat în fiecare an, dar noi nu suntem remunerați cum socot eu că trebuie. Noi nu cerem să fim milionari. Noi suntem bărbați, o să putem face bani în orice domeniu, dacă ești descurcăreț, insistent, poți să ajungi să faci aceleași milioane. Noi, în Republica Moldova, suntem convinși că este mai multă posibilitate. Pur și simplu nici eu nu înțeleg de ce lumea nu este atât de interesată de sport. Dacă aș avea puterea să schimb financiar susținerea unui sportiv de performanță, aș schimba. Finanțe care poate să primească un campion european, mondial, vicecampion sau ce mai avem. Nu sunt de acord cu premierile pentru Jocurile Olimpice și pentru Campionatul Mondial. Pentru că la mondial când am luat locul 2, am avut 15 mii de lei salariu, dar doar pentru an. Dar după asta? Dacă se întâmplă o traumă sau altceva? Ca exemplu cum am avut eu operații, 5 operații la rând la apendicită și nu am putut să mă mențin în formă pentru ca următorul an să dau rezultate.

Da, am avut în acel an rezultate, mă simțeam bine. Cred că așa a vrut Domnul, dar să se achite un salariu doar pentru un an, eu nu sunt de acord, deloc. Cei care fac sport, înțeleg. 

Noi semnăm contractul la Ministerul Cercetării, Culturii și Sport pe 2 ani, dar primim salariul doar un an de zile și deja dacă nu ești al doilea an în primii 10, nu mai ai nimic. 

Dar poate o traumă la genunchi, la spate, la umăr, poate o operație ceva, noi trebuie să fim asigurați ca după asta să putem reveni”, spune Ciobanu.

Campionul mondial spune că sportivii nu cer milioane, ci doar un salariu decent pe un termen mai lung, ca să se poată pregăti în liniște și să aducă rezultate în continuare. 

De asemenea, Victor Ciobanu semnalează și problemele ce țin de medicamente și alte lucruri necesare pregătirii unui sportiv de performanță.

„Dacă are rezultate bune, poate ajunge la un salariu bun, chiar și 25 de mii pe lună, dar asta doar dacă la olimpiadă și pentru 4 ani, după asta gata. De ce nouă să nu ne facă să primim salarii standard ca noi să plătim la stat impozite, pentru că sunt doar câțiva sportivi de așa nivel în Republica Moldova, să zicem 100 de oameni. 

În minister câți lucrează? Tot atâția lucrează, poate mai puțini, dar ei au un salariu pe baza noastră, dar de ce noi nu putem avea un salariu așa ca să putem plăti impozite, să avem aceeași asigurare. 

Nu mint, eu acum am salariu de 6 mii de lei, asta e foarte puțin. Ei nu-mi oferă nici hrană, nici medicamente nu mi-au oferit în 8 ani. O dată în an veneau niște medicamente ca noi să ne pregătim. Dar medicamentele, lasă să se ducă în magazin, să vadă preparatele pentru sportivi, să vadă ce prețuri sunt acolo”, mai spune luptătorul.

O altă problemă, pe lângă salariul mic este și lipsa unui centru național de pregătire de nivel european.

„Eu când am dat interviu am spus: cum poate un sportiv să se pregătească de olimpiadă cu 6 mii de lei pe lună?

Un plus avem că suntem angajați care la Poliția de Frontieră, care la carabinieri, care la pompieri, îi plus pare pentru sportivi, o susținere. 

Acuma câte ajutoare dă Uniunea Europeană și ei nu au făcut niciun centru pentru pregătire sau ceva de acest gen. Eu consider că e foarte urât”, a mai spus sportivul.

La final, Victor Ciobanu care a fost singurul luptător moldovean calificat la Olimpiada de la Tokyo a fost întrebat ce venit are la moment.

„Din tot ce fac eu? Dar ce, crezi că sportivii îs milionari sau cum? Eu la moment să nu mint, să fiu realist, primesc undeva la 12 mii de lei. 6 mii de la Ministerul Cercetări, Culturii sau cum se mai cheamă, că niciodată nu mai țin minte că se schimbă întotdeauna, 6 mii de acolo și 6 de la Poliția de Frontieră. Și mai sunt angajat ca antrenor la Liceul Sportiv, 9 ore prin cumul și acolo primeam 50 de euro. Vă dați seama? Cum poate să se întrețină în Republica Moldova un antrenor care are atâtea rezultate cu 50 de euro pe lună. Eu doar primesc mesajele cu salariile pe care le primesc”, a conchis Victor Ciobanu.

Sâmbătă seara, Victor Ciobanu a făcut istorie la Campionatul Mondial de lupte greco-romane. Sportivul originar din satul Varvareuca, Florești, a devenit în premieră campion mondial la seniori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării