main logo
413

120 de participanţi, prezenți la memorialul la tenis de masă de la USM

A cincea ediţie a memorialului la tenis de masă „Grigore Grinberg”, desfăşurată la sala specializată a Universităţii de Stat din Moldova, a reunit aproximativ 120 de sportivi din ţară şi Ucraina.

120 de participanţi, prezenți la memorialul la tenis de masă de la USM120 de participanţi, prezenți la memorialul la tenis de masă de la USM

Premianţi la categoriile de vârstă rezervate cadeţilor şi juniorilor au devenit: Dionis Lipcan (Cahul), Egor Cabaniuc (Chişinău), Nichita Mandatari (Ungheni); Camelia Tabarcea (Briceni), Olga Barbu (Cahul), Ecaterina Bratu (Ismail) – toţi la categoria de vârstă până la 12 ani; Dionis Lipcan, Vasile Harea, ambii din Călăraşi, Vlad Caminschi (Cahul); Vlada Caraulinaia (Chişinău), Ecaterina Toloacă (Ungheni) – toţi la categoria de vârstă până la 16 ani, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Concursul categoriei de vârstă cea mai competitivă (17-39 de ani) a fost câştigat de Daniil Titov (Chişinău), care a reuşit să-i depăşească pe jucătorii mai experimentaţi - Eugen Coşciug (Chişinău) şi Veniamin Dubrovin (Bălţi).

Maestru sportului Alexandru Policiuc din capitală a fost cel mai puternic la categoria de vârstă plus 39 de ani. Printre învinşii săi a figurat şi multiplul campion naţional Vladimir Semipeadnîi, clasat pe locul doi, şi ocupantul locului trei Serghei Nedelcu (Chişinău).

„Am avut onoarea să fiu antrenat de acest mare sportiv, Grigore Grinberg. Am jucat împotriva lui în urmă cu mulţi ani (în 1979, la Bender) finala la dublu masculin. El a contribuit mult la popularizarea tenisului de masă”, a rememorat la turneu actualul preşedinte al Federaţiei naţionale de profil Vladimir Semipeadnîi. 

Printre elevii lui Grigore Grinberg mai figurează campionii naţionali Lidia Grinberg, Natalia Remezova, Elena  Sergheeva, Alexandru Bosleacov, maeştrii sportului Alexandru Babacov, Iurie Terzi, Zinovie Pavlo, Simion Fridman.

Grigore Grinberg s-a născut pe 3 iunie 1929 la Chișinău. Unele surse indică localitatea Lăpușna. În 1951 a absolvit Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 Facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”. 

Toţi cei trei fraţi mai mari au fost buni sportivi. Monia a devenit în 1936 campion al Palestinei la şah. Mara a fost desemnat în 1934 şi 1935 cel mai bun fotbalist al echipei Maccabi Chişinău, iar din 1936 a evoluat în diferite cluburi din Brazilia. Isaac, care a decedat în cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit primul campion al Chişinăului la şah (1940). 

Grigore Grinberg este primul sportiv din RSSM care a devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. Este primul maestru al sportului în RSSM. Are în palmares 34 titluri de campion național. În 1992 a devenit campion al Comunității Statelor Independente printre veterani. În componența echipei de fotbal Dinamo Chișinău a devenit posesor al Cupei Moldovei. Este autor a două cărți despre tehnica de joc la tenis de masă, iar în colaborare cu Vladimir Odineț a editat lucrarea ”Sportivii moldoveni pe arena internațională” (1972). În 1996 a emigrat în Israel. S-a stins din viață în 2013 la Haifa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării