main logo
921

Ziua Vinului 2019: Recordul înregistrat și SMS-uri pentru turiști

Peste 70 de mii de oameni au participat la cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, organizată în primul weekend din octombrie în centrul Capitalei.

Ziua Vinului 2019: Recordul înregistrat și SMS-uri pentru turiștiFoto: tv8.md

Fiind unica sărbătoare națională dedicată vinului în lume, aceasta a atras mii de turiști, iar vinificatorii au vândut peste 80 mii de sticle de vin, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

Datele au fost oferite de Oficiul Național al Viei și Vinului, care a prezentat în cifre cum a fost marcată cea mai mare sărbătoare dedicată vinului din Europa de Est.

În acest an, evenimentul a întrunit un număr record de 68 de vinificatori reuniți sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”. 

Pe lângă cele peste 80 mii de sticle de produse vinicole vândute, producătorii prezenți la eveniment au reușit să umple de peste 45 mii de ori paharele celor care au procurat Carnetul Degustătorului. 

Pentru a oferi oaspeților o experiență ghidată în Piața Marii Adunări Naționale, 42 de ghizi au organizat tururi pe la standurilor vinăriilor din PMAN, însoțind peste 400 de turiști. 

În acest an, vinăriile din țară și-au deschis ușile pentru circa nouă mii de vizitatori, care au achiziționat peste 13 mii de sticle de vin la preț de producător și au degustat alte 900 de sticle. 

Vinăriile le-au oferit un răsfăț gastronomic și un program cultural pe măsură, iar oaspeții s-au convins că Moldova este o destinație oenoturistică care merită a fi vizitată.

Pentru că este unica sărbătoare națională dedicată vinului în lume, Ziua Națională a Vinului, celebrată în Moldova, atrage anual mii de turiști. 

Doar la Aeroportul Internațional Chișinău, în zilele care au precedat sărbătoarea, patru mii de străini au primit în dar sticluțe cu vin, în semn de „Bun venit!”, alături de o cartelă prepay gratuită, cu minute incluse. 

În premieră, în acest an, fiecare turist care a ajuns în țară, în ajunul Zilei Naționale a Vinului a primit un mesaj SMS prin care a fost invitat să participe la sărbătoare.   

La eveniment au participat și 83 de jurnaliști din 14 state, cum ar fi Belgia, Franța, Austria, Finlanda, SUA, România, Ucraina, Rusia, China, Cehia, Italia, Polonia, Coreea, Japonia. 

Datele statistice relevă că peste 200 mii de persoane din țara noastră muncesc la crearea vinurilor moldovenești, peste 29.000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol și al oenoturismului, iar sectorul vitivinicol reprezintă aproape 1/5 din valoarea creată de industria agroalimentară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării