main logo
772

Ziua uşilor deschise la Şcoala Profesională din orașul Orhei

Pentru că nu a mai rămas mult până la sfârșitul anului de studii, la Şcoala Profesională din municipiul Orhei a avut loc „Ziua uşilor deschise”.

Ziua uşilor deschise la Şcoala Profesională din orașul Orhei

Aici tinerii din mai multe raioane au văzut cum sunt pregătiţi viitorii mașiniști de automacarale, mecanicii auto, tencuitorii, silvicultorii și nu numai, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

În doar câteva clipe toate terenurile și atelierele de lucru au fost inundate de elevii curioși să exploreze toate meseriile. Uimitor a fost atunci când la manivela mașinilor de 16 tone s-au ridicat domnișoarele de 15 – 16 ani. Le tremurau brațele, dar s-au descurcat de minune cu încărcăturile și obiectivele puse de profesorii din acest domeniu .

„Am emoții, îmi fac griji că voi face ceva, că voi greși, am emoții foarte mari. Sunt foarte curioasă, am văzut mulți oameni care lucrează așa, sunt curioasă, am vrut să vad cum funcționează.”

„Foarte interesant, o experiență, foarte frumoasă. Îmi era frică să nu dau greș la condus.”

Ziua ușilor deschise a constituit un eveniment deosebit pentru absolvenții din ciclul gimnazial. Ei au fost întâmpinați cu multă căldură și au avut posibilitatea să testeze fiecare dintre meserii. Mai mult, li s-a povestit despre perspectivele pe care le vor avea înscriindu-se la studii.

„Scopul nostru este ca să familiarizăm elevii din raioanele vecine, inclusiv raionul Orhei, cu meseriile care sunt în instituția noastră, pentru ca copii să cunoască despre ce este vorba, ce meserii sunt, cum se implementează și cum se învață la aceste meserii”, a menționat Elena Rogoti, directorul adjunct al școlii profesionale.

Pentru a cunoaște mai bine școala profesională, elevii au vizitat căminul și au avut parte de un prânz cald la cantina locală. Tinerii spun că au fost plăcut surprinşi de ofertele educaţionale ale şcolii, iar unii dintre ei chiar sunt gata să-şi continue studiile aici.

„Desigur este foarte folositor, mulți elevi ar putea veni aici. Ajută la aranjarea în viață.”

„Am vrut să aflu mai multe profesii noi.”

„Multe lucruri pe care le -am văzut aici mi-au plăcut foarte tare.) (Cred că am așa o idee ca în viitor să vin să învăț aici.”

Printre cei 409 studenți ai școlii profesionale s-a regăsit și Tatiana – unica fată din colectivul de tineri, care inițial a dorit să îmbrățișeze profesia de bucătar, dar a devenit tencuitor. Acum ea se bucură de utilitatea profesiei alese.

„Profesia este foarte bună. Aș recomanda-o oricui, indiferent de e fată sau băiat.”

„M-am acomodat foarte bine și îmi pare bine că nu am refuzat pe parcurs.”

În Școala Profesională din Orhei se organizează atât învâțământul dual cât și cel clasic. La dispoziția viitorilor studenți sunt 10 meserii, iar în noul an de studii lista se va completa cu încă 3 meserii pentru învățământul dual – cea de chelner – ospătar, sudor și cusător.

În prezent, Școala Profesională colaborează cu 5 întreprinderi, unde elevii își studiază profesia combinând-o cu practica de producție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării