main logo
3557

Ziua Nistrului: Curiozități despre cel mai mare fluviu din țară

La sfârșitul lunii mai, în R. Moldova este marcată Ziua Nistrului, cel mai mare fluviu din țară.

Ziua Nistrului: Curiozități despre cel mai mare fluviu din țară

Evenimentul are scop accentuarea importanței râului în viața economică, dar și culturală, transmite Știri.md.

Iată câteva curiozități despre Nistru:

Nistrul își are izvorul în munții Carpați, o lungime totală de 1.350 km și suprafața totală de 72,1 mii km2, dintre care, pe teritoriul R. Moldova, lungimea cursului de apă constituie 142,5 km și ocupă o suprafață de 19,2 mii km2 sau 26,5% din teritoriul total al bazinului.

Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10.700 mil. m3, din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării. Astfel, Nistru alimentează cu apă potabilă circa 80% din populația țării şi 99% din populația mun. Chişinău.

Fluviul prezintă o importanță considerabilă din punct de vedere transfrontalier, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaționale.

Bazinul fluviului Nistru constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și instrumentele internaționale, inclusiv prin Convenția Ramsar asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării