main logo
609

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată în R. Moldova

La data de 24 martie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, care constituie un prilej de informare a publicului despre cauzele, prevenţia şi tratamentul tuberculozei.

Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată în R. Moldova

Potrivit comunicatului, obiectivul final fiind stoparea epidemiei TB la nivel mondial, cu reducerea numărului de decese din cauza TB cu 95% şi reducerea numărului de cazuri cu 90% între 2015 și 2035, transmite Știri.md.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2017 s-au estimat aproximativ 10,0 milioane cazuri noi de TB, dintre care 90% la adulți (cu vârste ≥15 ani). 

În ultimul deceniu, numărul cazurilor noi de tuberculoză în regiunea europeană a OMS a scăzut cu o medie de 4,3% pe an, această tendință pozitivă nu este încă suficientă pentru a îndeplini strategia „END TB”.

În Republica Moldova tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre cele 30 țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. 

În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice prin tuberculoză. 

Datele statistice ale ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în TB (prevenire, depistare, tratament) centrate pe necesitățile persoanelor.

Incidența globală (cazuri noi și recidive) prin tuberculoză, în anul 2018, a constituit 3.014 cazuri la 100.000 populație, cu o reducere de 10.1% față de anul 2017 - 3.352 cazuri la 100.000 populație. 

Incidența globală TB la copii în anul 2018 s-a micșorat cu 25.5% comparativ cu anul 2017 și a constituit 122 cazuri la 100 mii populație.

O provocare pentru un control eficient al tuberculozei este asocierea tuberculozei cu infecția HIV. Ponderea co-infecţiei TB/HIV printre cazurile noi și recidive în anul 2018 a constituit 8.4%, în comparație cu 2017 – 8.2% (247 cazuri). Mortalitatea prin TB pentru anul 2018 a constituit 295 cazuri la 100.000 populație, comparativ cu 2017 – 320 cazuri.

Diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistență medicală și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.

Conform Programului național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020, sunt întreprinse măsuri de asigurare a accesului universal la diagnosticul precoce al tuberculozei și la tratament corespunzător, a controlului tuberculozei și menținerea ratei de imunizare cu vaccinul antituberculos.

Începând cu luna august 2018, odată cu demararea campaniei guvernamentale „Un doctor pentru tine”, circa 28.100 de persoane din raioanele țării au făcut examene radiologice gratuite pentru depistarea tuberculozei.

Pe parcursul acestei săptămâni au fost organizate o serie de acțiuni de informare: discuții, seminare și conferințe științifice în cadrul instituțiilor medico-sanitare, difuzarea spoturilor informative în transportul public și gările auto, precum și amplasarea unei radiologii mobile în centrul Chișinăului pentru efectuarea screeningului radiologic pulmonar.

Amintim că, la 24 martie 1882 bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională despre descoperirea bacilului tuberculozei. 

De atunci, anual pe 24 martie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării