main logo
716

Ziua internaţională pentru protecția stratului de ozon, marcată pe 16 septembrie

La 16 septembrie este marcată Ziua internaţională pentru protecția stratului de ozon, proclamată printr-o rezoluție a Adunării Generale ONU, în anul 1994.

Ziua internaţională pentru protecția stratului de ozon, pe 16 septembrieFoto: suceavalive.ro

Astfel, este consemnată semnarea Protocolului de la Montreal (1987) cu privire la interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În acest an, se împlinesc 32 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal, considerat de specialişti „cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare, un  exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru  protejarea patrimoniului comun al umanității şi al comunităţii mondiale”.

Republica Moldova a devenit parte la Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon şi a Protocolului de la Montreal în anul 1996. Ratificând Convenția și Protocolul, țara noastră și-a asumat angajamentul să respecte și să îndeplinească prevederile și restricțiile acestor instrumente internaționale. Astfel, în scopul asigurării realizării angajamentelor asumate, a fost elaborat un şir de acte normative menite să reglementeze şi să stopeze utilizarea substanţelor care distrug stratul de ozon.

În contextul acestui eveniment, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în comun cu Oficiul Ozon va organiza, pe data de 17 septembrie, un atelier de lucru, cu tema „Protocolul de la Montreal - 32 de ani de progres în refacerea stratului de ozon” , în cadrul căruia vor fi evaluate principalele realizări obținute de Republica Moldova în procesul implementării documentelor amintite.  

Stratul protector de ozon constituie un filtru natural ce absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii și datorită căruia viaţa pe pământ a fost în siguranță pe parcursul a mii de ani.  Ca urmare a accelerării dezvoltării industriale și intensificării impactului negativ al activității antropice asupra mediului, stratul de ozon a început să degradeze, fenomen caracterizat prin rarefierea ozonului în atmosferă.  Prima mare gaură în stratul de ozon a fost depistată în 1979 deasupra Antarcticii, după care a urmat o scădere continuă a nivelului de ozon la scară globală.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacității sistemului imunitar, cu apariția infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractelor și orbirii, a arsurilor grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor agricole, afectarea vieții marine, a planctonului etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării