main logo
2637

Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, marcată în Moldova

Circa 100 de persoane de etnie ucraineană din diferite colțuri ale țării s-au adunat astăzi în Scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” din capitală pentru a sărbători Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene (Vîșivanka).

Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene, marcată în Moldova

Îmbrăcați în costume naționale, ei au interpretat cântece populare ucrainene și au dansat în fața publicului pe o scenă improvizată, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Președintele Comunității Femeilor Ucrainene din R. Moldova, Valentina Moraru, a menționat că Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene este marcată în R. Moldova pentru a cincea oară.

”Este o sărbătoare la care noi, cetățenii de origine ucraineană din R. Moldova ne adunăm în Chișinău, îmbrăcați în haine naționale, interpretăm cântece și organizăm un flashmob. În acest mod, ne prezentăm tradițiile noastre și moștenirea noastră culturală. Prin intermediul iei, noi ne demonstrăm codul nostru genetic și mândria noastră națională, unitatea noastră în lume și legătura cu țara în care locuim. Astăzi ia ucraineană este îmbrăcată în întreaga lume. Au îmbrăcat-o și deputații din Parlamentul Canadei, 70% dintre care sunt de origine ucraineană. Prin portul popular ne demonstrăm identitatea noastră națională”, a mai spus Valentina Moraru.

Cu un mesaj de felicitare din partea Ambasadorului Ucrainei în R. Moldova, Ivan Gnatîșin, a venit consulul ucrainean Mihail Horîșin. Cei prezenți au fost felicitați de către vicepreședintele Comunității Ucrainenilor din R. Moldova, Vitalii Mrug, președintele Asociației Tineretului Ucrainean din R. Moldova ”Zlagoda”, Dmitrii Lekarțev, deputatul Vladimir Vitiuk ș.a.     

Participanții la manifestare au organizat un flashmob și au lansat baloane în aer, ca un mesaj al păcii și unității prin diversitate.

Obiectivul evenimentului a fost promovarea culturii ucrainenilor etnici, cetățeni ai Republicii Moldova, care prin păstrarea tradițiilor lor contribuie la dezvoltarea dragostei pentru tradiţiile populare, precum și la armonizarea societății noastre multietnice, cu o diversitate culturală exprimată și prin vestimentația de o frumuseţe inegalabilă.

Etnicii ucraineni constituie 6,6% din populația R. Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării