main logo
5150

Ziua Imnului Național al României, sărbătorită la Chișinău

Pe data de 29 iulie, România a marcat Ziua Imnului Național și, pentru a doua oară, la Chișinău a fost sărbătorit acest eveniment.

Ziua Imnului Național al României, sărbătorită la ChișinăuImagine simbol

Evenimentul a avut loc în Grădină Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde au răsunat cântece patriotice și arii din opere, interpretate de trei renumiți tenori ieșeni, acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a companiei Teleradio-Moldova, Corul de copii „Capriccio” și Orchestra „Model” a Inspectoratului General de Carabinieri, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Intonarea Imnurilor Naționale al României și R. Moldova de cei trei faimoși tenori ieșeni a fost onorată de publicul care s-a ridicat în picioare.

„Ambele sunt imnurile noastre, ambele reprezintă foarte bine istoria, esența, sensibilitatea poporului român. Ambele vin cu un gând de unire și cu un gând de pace”, a declarat Andrei Apreotesei.

Prima ediție a sărbătoririi Imnului Național al României la Chișinău a avut loc anul trecut.

Pe lângă intonarea imnurilor, a fost prezentat un program artistic cu melodii armonizate pentru cei trei tenori.

„Muzica leagă sufletele, acesta este rolul ei de a merge de la un suflet la altul și de a transmite binele, frumosul, înaltul din ființa umană”, spune directorul Operei Române, Andrei Fermeșanu.

Cei trei tenori români au fost acompaniați de Orchestra Simfonică Națională a companiei Teleradio-Moldova sub bagheta tânărului dirijor Andrei Zapșa.

„Chiar este un moment extraordinar, grație acestei idei minunate de celebrare a Imnului României, mai ales avându-i drept oaspeți pe cei trei tenori ieșeni în această axă de forță Iași-Chișinău, care, în viziunea mea, este și de o semantică deosebită”, a menționat Andrei Zapșa.

Este de remarcat că, în perioada 1991-1994, „Deșteaptă-te, române” a fost Imnul Republicii Moldova.

„Sunt sigur că, în curând, în modul cel mai oficial vom avea de sărbătorit trei imnuri: imnul „Deșteaptă-te, române”, imnul „Limba noastră” și, desigur, „Odă Bucuriei” - imnul Uniunii Europene”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Deșteaptă-te, române” a răsunat pentru prima dată pe data de 29 iulie 1848 și a devenit Imnul României în 1990, iar Ziua Națională a Imnului României este sărbătorită oficial din 1998.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării