main logo
602

Zeci de clădiri istorice din Capitală se risipesc pe zi ce trece

Mai multe monumente de arhitectură din Capitală au ajuns într-o stare deplorabilă. Clădiri datate încă din secolele XVIII sau XIX se risipesc văzând cu ochii din cauza lipsei de fonduri pentru renovare sau a indiferenței proprietarilor.

Zeci de clădiri istorice din Capitală se risipesc pe zi ce treceZeci de clădiri istorice din Capitală se risipesc pe zi ce trece

Multe dintre ele au fost privatizate, iar autoritățile locale nu pot face nimic pentru a-i obliga pe proprietari să le păstreze într-o stare corespunzătoare importanței lor istorice, transmite Știri.md cu referire la Canal3.md

Printre aceste perle lăsate să se distrugă se numără şi Vila Nazarov de la intersecția străzilor Columna și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

„Elemente mai deosebite. De aceea casa pare exotică prin folosirea acestor scoici puse în timpanele de deasupra ferestrelor", a spus Tamara Nesterov,cercetător la Academia de Științe a Republicii Moldova.

Clădirea Institutului Patrimoniului Cultural are o istorie impresionantă. În trecut, aici au locuit familii de nobili, iar în subsol a fost o închisoare. Din lipsă de bani, reparația începută acum câțiva ani, a fost stopată.

„Primăria nu are prea multe instrumente pentru a influența întreținerea acestor monumente. Doar prin niște sesizări care ulterior pot fi preluate de către Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor", a spus reprezentantul Direcţiei arhitectură a Capitalei, Alexei Ţurcanu. 

Directorul Agenției spune că nu doar statul trebuie să se implice, ci ar fi bine ca şi proprietarii să înțeleagă importanța istorică a acestor clădiri.

„Eu cred că noi trebuie să educăm cetățenii în primul rând să gândească în spiritul protejării și conservării acestui patrimoniu. Să investească nu doar în confortul din interiorul casei, dar și în restaurarea fațadelor", a spus directorul Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ştefăniţă. 

În Capitală sunt 810 monumente arhitecturale de importanţă istorică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării