main logo
1389

Zece mii de moldoveni, așteptați să-și exprime votul la Iași

Aproximativ zece mii de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați să își exprime votul la cele două secții de votare deschise în Iași pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. De la primele ore ale dimineții, alegătorii s-au mobilizat pentru a decide viitorul țării.

Zece mii de moldoveni, așteptați să-și exprime votul la IașiFoto: rfi.ro

Studenți și medici s-au prezentat dis-de-dimineață la secția de votare de la „Casa de Cultură a Studenților" din Iași. Printre ei, Lilia Leca, medic, care speră că, după acest scrutin, lucrurile în țară se vor schimba în bine, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Aș vrea ca următorul președinte să continue calea care a fost începută acum. Pentru asta am venit, să schimbăm, sper foarte mult ca fiecare vot, fiecare suflet care vine să voteze o să facă acest lucru,” a declarat Lilia Leca.

Diana Paladi, studentă în România, votează pentru prima dată în Iași. „Vreau ca ceea ce alegem astăzi să influențeze viitorul nostru spre unul prosper și ca noi tineretul și oamenii să beneficieze din alegerea noastră. Am votat pentru tot ceea ce vrea societatea noastră să aibă în următorii ani,” a spus Diana.

La fel și alți votanți și-au exprimat dorința pentru un viitor cu noi oportunități. „Am votat pentru viitorul meu și viitorul copiilor mei,” a spus unul dintre alegători.

„Noi ne gândim că toți cetățenii care se află în România, astăzi o să fie cu sufletul deschis la un vot care ne urmează viitorul copiilor,” a declarat o altă persoană prezentă la vot.

„Noi am votat pentru că e responsabilitatea fiecărui cetățean, trebuie să îți asumi responsabilitatea, dacă o să stăm în casă, nimic nu o să se schimbe,” a adăugat o altă votantă.

Procesul de votare se desfășoară fără probleme tehnice sau incidente, conform consulului general al Republicii Moldova la Iași, Ion Coșer.

„Per secție avem 5.000 de buletine pentru alegeri prezidențiale și 5.000 de buletine pentru referendum. De la ora 7 dimineața, ne-am bucurat să întâmpinăm un grup foarte divers de alegători de toate vârstele,” a declarat consulul.

Cea de-a doua secție de votare din Iași a fost deschisă la Școala Primară „Gheorghe Asachi”.

În total, în România au fost deschise 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din Republica Moldova.

Reamintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii sunt așteptați la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Până la ora 14:00, observatorii Promo-LEX au raportat în total 658 de semnalări de incidente. Cele mai multe dintre acestea au vizat încălcarea secretului votului.

Potrivit CEC, până la ora 16:00 au votat peste 1.143.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 39% din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Totodată, până la ora 15:00 au fost înregistrați 907.594 de participanți, ceea ce reprezintă 32,11% din numărul total de alegători.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării