main logo
1457

ZdG: Milionarii din Moldova care conduc rușinos fotbalul

Fotbalul din R. Moldova, condus în ultimii 22 de ani de fostul fotbalist Pavel Cebanu, nu a cunoscut, în perioada independenței statului, vreo performanță notabilă.

ZdG: Milionarii din Moldova care conduc rușinos fotbalul

Cu mici excepții, R. Moldova, atât la nivelul echipelor naționale, cât și la nivelul echipelor de club, a fost ciuca bătăilor în toate competițiile la care a luat startul, transmite Știri.md cu referire la o investigație publicată de ZdG.md.

Pe fonul eșecurilor de pe plan sportiv, cei care s-au aflat în fruntea sportului rege, conectați între ei la afaceri prospere, au reușit să-și construiască averi de milioane, inclusiv prin intermediul fotbalului.

În cei 22 de ani de șefie, Pavel Cebanu și-a construit în jurul său o adevărată fortăreață de oameni devotați, propulsați în funcții cheie la Federație. Cu unii dintre ei, familia sa s-a lansat și în afaceri.

De-a lungul anilor, în „sânul familiei” Latii-Cebanu au fost înregistrate mai multe tranzacții imobiliare. Cele mai importante au la bază un bloc din centrul Capitalei, situat pe str-la Teatrului, la câțiva pași de bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Și alți oficiali de rang înalt de la FMF au demonstrat capacități de milionari. 

Nicolai Cebotari, în ultimii 21 de ani ocupă fotoliul de secretar general al FMF, fiind ales pentru prima oară în această funcție în martie 1998. Ulterior a fost de mai multe ori reales, ultima dată pe 20 ianuarie 2017.

Fiind în această funcție, Cebotari a reușit să-și ridice o casă de lux într-o zonă prestigioasă a capitalei.

În martie 2001, la trei ani după ce devenise secretar general, Cebotari a cumpărat două terenuri alăturate pe str. Miorița din Chișinău, iar în 2002 și 2008 a cumpărat alte două parcele. Luate împreună, cele patru terenuri ocupă suprafața de 18 ari, care ar fi suficienți pentru construcția a trei case, dat fiind faptul că suprafața standard a unui loc de casă în zona respectivă este de 6 ari.

Mihail Anghel se află în funcții de conducere la FMF de peste 10 ani, fiind acum prim-vicepreședinte.

Firma familiei a câștigat în ultimii doi ani licitații publice pentru amenajarea terenurilor de fotbal pe teritoriul țării în valoare de peste 3,2 milioane de lei.

Echipa națională de fotbal a R. Moldova nu s-a calificat niciodată la un turneu final de campionat european sau mondial, iar echipele de club nu au ajuns niciodată în grupele celei mai prestigioase competiții intercluburi din lume, Liga Campionilor Europeni.

Astăzi, echipa națională ocupă locul 171 în clasamentul FIFA în care se regăsesc 211 țări, fiind a patra cea mai slab clasată din Europa, devansând doar San Marino, Gibraltar și Malta.

Și actuala campanie preliminară pentru calificarea la Campionatul European din 2020 echipa națională a început-o cu stângul, fiind învinsă cu 4:1 de Franța la Chișinău și cu 4:0 de Turcia, în deplasare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării