main logo
550

ZdG: Cine donează sânge în Republica Moldova

În R. Moldova, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) este principala instituţie responsabilă de organizarea donării de sânge.

ZdG: Cine donează sânge în Republica Moldova

În condiţiile în care CNTS şi subdiviziunile acestuia îşi propun să recolteze lunar în jur la 3.500 de unităţi de componente de sânge pentru a asigura instituţiile medico-sanitare din republică, doar 0,04% din numărul de donatori sunt voluntari care donează sânge sistematic. Ceilalţi 99, 96% sunt recrutaţi periodic, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

La o singură donare, se recoltează în jur de 450 ml de sânge.Cantitate nu presupune vreun risc pentru donator, organismul având permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge, precum şi capacitatea de a reface repede cantitatea de sânge donat, fără vreun tratament sau alimentaţie specială.

În R. Moldova, funcţionează mai multe unităţi ale serviciului respectiv, în care oricine poate dona sânge. Pe seama CNTS şi a subdiviziunilor sale de la Cahul şi Bălţi revine cea mai mare parte a donatorilor, dar puncte de colectare de sânge şi componente sanguine sunt şi în instituţii medico-sanitare din alte localităţi.

10% din rândul donatorilor sunt rude ale unor pacienţi. Potrivit legislaţiei, sânge pot dona doar persoanele care au vârsta de 18-60 de ani. De la programarea, care poate fi efectuată online pe site-ul CNTS, până la donare, pacientul urmează câteva etape de triere. Prima presupune completarea unei anchete. După studierea anchetei şi consultarea pacientului privind antecedentele sale medicale, sunt colectate probe despre grupa sanguină şi nivelul de hemoglobină. Dacă totul e în regulă, pacientul e invitat în sala de donare.

Svetlana Martalog, medic la CNTS, consultă zilnic câte 80-100 de persoane, donatori de sânge. O treime dintre aceştia nu sunt acceptaţi la donare din diverse motive.

„Îi refuzăm în mare parte pe cei care vin la noi prima dată. Majoritatea sunt neinformaţi, nu au sunat în prealabil, ei nu ştiu ce boli au suportat anterior, nu ştiu că nu trebuie să bea pastile, că e important să nu-şi facă un tatuaj şi să se abţină de vizita la stomatolog. De obicei, voluntarii repetaţi cunosc că, timp de două zile, până la donare, nu trebuie să mănânce bucate cu grăsimi, prăjite, ei ştiu că nu trebuie să viziteze stomatologul. Domnişoarele ar trebui să evite donarea de sânge în perioada ciclului menstrual. Sunt reguli pe care donatorii repetaţi le cunosc. Dintre aceşti donatori îi refuzăm pe foarte puţini. Conform datelor noastre, două treimi dintre cei care vin la centru sunt donatori voluntari, iar o treime vin să doneze pentru rude”, explică medicul.

În ultimii ani, dinamica numărului de donatori voluntari a crescut: în anul 2012 – 43,8%, anul 2013 – 47,0%, anul 2014 – 64,4%, anul 2015 – 70%, anul 2016 – 81,1%, anul 2017 – 86%.

Chiar dacă 90% dintre persoanele care donează sunt voluntari, doar 0,04% dintre aceştia sunt permanenţi, donând sânge de cel puţin 4 ori pe an. Aceştia sunt încadraţi în categoria de donatori care primesc garanţii sociale de la stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării