main logo
3403

Weekend rece și ploios: Superstiția meteo legată de vremea de Florii

În acest sfârșit de săptămână, vremea se va menține cu un regim termic mai scăzut decât cel obișnuit pentru perioadă.

Weekend rece și ploios: Superstiția meteo legată de vremea de FloriiFoto: moldpres

Potrivit meteorologilor, în perioada 24 – 26 aprilie, se prevede cer variabil, în fond fără precipitații, doar spre seară, pe 25 și noaptea de 26 aprilie, pe alocuri se prevăd ploi slabe de scurtă durată, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Vântul va sufla din sectorul de vest, slab până la moderat.

Noaptea, în weekend, temperatura minimă a aerului va oscila între 1-6 grade Celsius. Totodată, izolat, predominant în nordul țării, există pericol ca la suprafața solului să se ateste înghețuri cu intensitatea de 1-2 grade. 

Ziua, în perioada de referință, temperatura aerului se va situa între 10-16 grade Celsius. În mod obișnuit, mai cald va fi în sud și cu 2-3 grade mai frig, în nord.

Specialiștii SHS susțin că, în primele două decade ale lunii aprilie, condițiile meteorologice au fost în general favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, precum și pentru semănatul culturilor de primăvară. Înghețurile în aer, semnalate izolat pe teritoriul țării, nu au reprezentat mare pericol pentru pomi fructiferi înfloriți. 

„La situația din 18 aprilie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit: la nord – 30-50 mm (115-180% din normă); în centrul țării – 30-45 mm (110-135% din normă); la sud – 25-35 mm (95-110% din normă)”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

Duminică, 25 aprilie, creștinii ortodocși serbează Floriile. Conform tradiției populare, cei care mănâncă muguri de salcie, sfințiți de Florii, scapă de friguri, dureri de spate și de alte boli. În unele regiuni mugurii de salcie sunt introduși și în aluatul pentru pâine. 

Cu salcie, înmuiată în agheasmă, sunt stropite atât casele oamenilor, cât și încăperile, unde stau animalele, pentru "a fi ferite de lucrarea duhului necurat". 

Apicultorii își binecuvântează stupii cu ramuri de salcie. Salcia sfințită ar avea și rolul de a împrăștia norii de grindină. Potrivit credinței populare, cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării