main logo
654

Vulpile din Moldova vor fi vaccinate contra rabiei

Autoritățile își propun să vaccineze vulpile contra rabiei, astfel încât să diminueze rata de îmbolnăvire până la obținerea de către Republica Moldova, până în anul 2023, a statutului de „țară liberă de rabie”.

Vulpile din Moldova vor fi vaccinate contra rabieiVulpile din Moldova vor fi vaccinate contra rabiei

Pentru aceasta vor fi procurate peste un milion de doze de vaccin, care vor fi administrate vulpilor cu ajutorul momelilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În nota informativă a proiectului de hotărâre pentru aprobarea Programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi (pentru anii 2019-2023), se menționează că Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie în Europa – la animale și oameni – fiind depășită doar de Ucraina.

În 2017-2018, au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, 20% fiind la vulpi. În 2002 din cauza rabiei a decedat un copil din Drochia, iar mai recent, în 2016, a murit un bărbat din Căușeni.

Populația de vulpi din Republica Moldova, conform datelor Institutului de Zoologie, este de aproximativ 36 de mii, densitatea lor fiind de 10-12 exemplare la o mie de hectare, ceea ce este de zece ori mai mare decât numărul optim al acestei specii.

Printre obiectivele propuse în cadrul Programului se mai numără reglarea numerică a vulpilor, dar și fortificarea laboratorului național de referință pentru rabie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării