main logo
892

Votat: Ce se întâmplă cu produsele din tutun care nu ard

Proiectul de lege prin care produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările a fost votat în a doua și ultima lectură.

Votat: Ce se întâmplă cu produsele din tutun care nu ard

În acest sens vor fi făcute modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului.

Prin modificări la Codul fiscal se va aplica același mod de calculare a accizelor și cotă a accizelor pentru țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru.

„Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative a fost elaborat pentru asigurarea reglementării produselor din tutun care nu arde și care au invadat piața locală și anume - produsele din tutun care nu arde (se încălzește) - (denumit în continuare „HTP” - heated tobacco products, heat-not-burn). Ne referim în special la țigaretele pentru utilizare prin dispozitivul Glo, produs de British American Tobacco și IQOS, produs de Philip Morris International, care sunt scutite de majoritatea reglementărilor pentru produsele din tutun

Actualmente produsele din tutun care nu arde (HTP) se bucură de o libertate mare de promovare pe piață în comparație cu celelalte produse din tutun și produse conexe, ceea ce creează concurență neloială și subminează eforturile Guvernului în implementarea măsurilor de control al tutunului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi care să demonstreze că produsele care încălzesc tutunul (HTPs) sunt mai puțin dăunătoare ca țigările obișnuite și recomandă ca HTP-urile să fie subiectul reglementărilor aplicate tuturor produselor de tutun, întrucât tutunul este toxic şi conţine substanţe cancerigene chiar şi în forma sa naturală”, se motivează în proiectul de lege.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării